България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Квалифицират учителите и олекотяват учебното съдържание

Проблем с недостиг на преподаватели няма, но в краткосрочен план той ще възникне, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов

03.01.2017 | 08:57 Редактор: Тодор Петров
Квалифицират учителите и олекотяват учебното съдържание

2017 г. ще бъде много трудна в сферата на образованието. За да е интересно на учениците промените са свързани с олекотяване на учебното съдържание. Започва огромен проект за квалификация на учителите - свързан е с нови методи и начини на преподаване.

Това каза в "България сутрин" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той подчерта, че през годината ще се залага на квалификация на учителите и директорите, тъй като новото поколението очаква интересни методи и факти, представени по различен начин.

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че 2016 г. е била концентрирана върху влизането на новия закон и подготовката на нормативните документи, които ще дават резултат, но и необходимост от промяна там, където е забелязан проблем.

"Проблем с недостиг на преподаватели няма, но в краткосрочен план той ще възникне", каза още Диян Стаматов и се аргументира със средната възраст на преподавателите, която е малко над 53 години. По думите му специалността "Педагогика" е приоритетна, а стипендията за тези студенти вече е много по-висока.

"Естествено е правителството, което идва, да запази този тренд на промяна на учителските заплати. Много важно е да има стабилен финансов ресурс за образование", посочи още зам.-министърът на образованието.

Той добави, че таблетите не са разпространени масово в българското училище и се предвижда въвеждането им, защото то е свързано с квалификацията на учителите.