България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт за атентата в Истанбул: Куршум в алианса на цивилизацията

Очакват ни много терористични атаки през годината, предупредиха Георги Димов и Мохд Абуаси в студиото на Bulgaria ON AIR

03.01.2017 | 07:49 Редактор: Тодор Петров
Експерт за атентата в Истанбул: Куршум в алианса на цивилизацията

Атентатът в Истанбул изпрати куршум в алианса на цивилизацията. Това е жестоката истина. Не ни очаква никак добра година. Това посочи в "България сутрин" бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов.

"Най-важното в момента е да не се поддадем на паниката и да влезем в играта на тези, които са осъществили атентата", добави гостът в студиото на Лора Инджова и уточни, че районът, в който се намира атакуваният нощен клуб, е средище на светските среди.

Георги Димов е убеден, че последният атентат в Истанбул се различава много от останалите и точно там е подписана смъртната присъда на "Ислямска държава". Между Русия и Турция има флирт от август месец и затоплянето на отношенията може да стане на база обща политика за Сирия, стана ясно още от думите на Димов.

Той заключи, че трябва добре да си научим урока и да се подготвим за това, което ни чака.

За Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания няма съмнение, че Турция ще бъде обект на много атентати, а 2017 г. ще бъде най-тежката в това отношение. 

"По наша информация от 2013 г. "Ислямска държава" складира оръжие в Турция. Има спящи клетки, тайни квартири и складове. Десетки хиляди души и от "Ислямска държава" са минали и през Турция", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Абуаси случващото се е резултат от политиката в последните 5 години. "Използвахме терористите, за да постигнем нашите политически цели. Терористите са минали през очите на всички европейски служби. Защо не се прави разследване в европейските държави, за да се види кой допусна това?", настоя той и уточни, че става дума за минимум 50 хил. терористи в Европа.

По думите му САЩ и други големи държави бавят процеса на справяне с тероризма. Абуаси е на мнение, че броят на атентатите в Европа ще се увеличи доста повече през 2017 г.