България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Издадоха романа "Усилни години" на Димитър Талев почти век след написването му

Новината съобщи внукът на големия писател - Климент Талев

26.12.2016 | 12:38 Редактор: Мария Аладжова
Издадоха романа

Първото издание на "Усилни години" на Димитър Талев след почти един век вече е факт. За това разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR внукът на големия български писател - Климент Талев. Произведението е писано през периода 1928-30 година, а работата по издаването му започва след документален разказ на Bulgaria ON AIR.

"Аз много се радвам, че Иван Гранитски, който е дългогодишен приятел и колега на баща ми, се нагърби не само да издава в тези години, в които не само България, но и светът се тресе от духовна и икономическа криза, но и да защитава авторските права на Талев. Започна с "Усилни години". Това е една трилогия, която е предвестникна тетралогията на дядо ми. Първият том е посветен на по-големия му брат - чичо Георги, който е един активен революционер", разказа Климент.

Именно братът на Талев е този, който насочва писателя да започне образованието си. След като Георги Талев е бит през 1944 година от полицията в Горна Джумая заради това, че отказва да се пише македонец, Димитър Талев го прибира в къщата си в Луковит. Там той дели една стая с бащата на Климент - Братислав Талев.

"Татко ми казваше, че той лека-полека е гаснел след този побой и е плюел кръв. Просто е бил физически смазан", спомня си Климент.

В момента на дневен ред за внука на големия писател е казусът с романа "Железният светилник" на именития му дядо, който беше преведен на македонски език. Наследниците на Талев се обявиха категорично против това произведението да бъде преведено на език, който самият писател никога не е признал.

Досега в битката си Климент е получил подкрепа от ВМРО, а евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев също е дал знак, че следи развитието на казуса.

Вижте във видеото пълния разговор с Климент Талев в "България сутрин":