България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Социолог: Може да се създаде правителство, но случващото се не е нормално

Трябва да има стабилно управление в рамките на това НС, но въпросът е дали може да се случи, заявиха Кънчо Стойчев и Харалан Александров

20.12.2016 | 09:04 Редактор: Ирина Георгиева
Социолог: Може да се създаде правителство, но случващото се не е нормално

Трябва да има стабилно управление в рамките на това НС предвид предизвикателствата, но въпросът е дали може да се случи. Няма никакво съмнение, че стабилното управление е императивно. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

"Що се отнася до промяната в статуквото, аз мисля, че принципът на статуквото не е променен. Продължава да има очакване за силно, по възможност харизматично, удържащо лидерство, което да обере тревогата и някак си да продължи да ни позволи да прекарваме в приятна дрямка, наблюдавайки от безопасно разстояние драмата, която се вихри около нас", добави Александров.

Преди да мислим дали нещо е стабилно, трябва да видим дали е нормално, добави от своя страна в студиото на Bulgaria ON AIR социологът Кънчо Стойчев.

"Моето мнение е, че не е нормално на 13 души от РБ да се даде от 240 - за какво представителство става дума. Това не е нормално. Може да се създаде правителство, но това, което се случва не е нормално", смята Стойчев.

Има много силно очакване да се въведе мажоритарен вот, който никой не е наясно какво означава, но в крайна сметка изглежда като нещо народно и желано, коментира още Александров. По думите му, ако искат да продължат да играят този танц и да очакват тази пиеса, политиците са длъжни да се съобразят с него.

Стойчев очаква политиците да се фокусират върху приемането на ново законодателство в областта на изборите. "Цялото това туткане и суетене е свързано с желание тази система да бъде променена. Това обаче не е желанието на българският народ, който не разбра за какво гласува", добави той.

Всичко, което наблюдаваме е желанието да се смени системата и да се спечели с нови правила, заяви Стойчев. Според него проблемите в България не се дължат на избирателната система, те са други.

Експертите коментираха и убийството на руския посланик в Анкара, и инцидентът, при който камион се вряза в Коледен базар в Берлин.

"Радикалният ислям не е просто бандитство или просто криминална дейност. Има огромен заряд тази идеология. Не става дума за борбата с трафиканти, тук има кауза - правилна или не има кауза, макар и да е срещу нас", заяви Стойчев.

"Всеки един политик може да бъде ефективен за държавата, обществото и народа си, само и единствено, ако в главата му доминират общностните ценности. На този, който започва да доминира Аз-а, резултатите са такива. "Аз-лидерството", а не "Ние-лидерството" отключва тези проблеми", добави той.

Гъстотата на атентатите до такава степен нарасна, че започваме да развиваме типичните психични механизми за нещо нормално, коментира и Александров. Според него това е един парадокс на избирателната демокрация. "Колкото по-разпасан и самонадеяно влюбен е един политик, толкова повече шанс има да бъде харесван по линията на нарцистичната идентификация с много големи групи", добави той.