България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатори: ПКК стои зад кървавия атентат в Истанбул

Коментар на поредния терористичен акт в Турция от Боян Чуков и Ибрахим Карахасан-Чънар в ефира на Bulgaria ON AIR

12.12.2016 | 09:37 Редактор: Тодор Петров
Анализатори: ПКК стои зад кървавия атентат в Истанбул

След двойния атентат, който бе извършен в Турция след мач на футболния "Бешикташ", анализаторите смятат, че атаката е дело на Кюрдската работническа партия. Същата позиция заеха в ефира на "България сутрин" експертът по борба с тероризма Боян Чуков и историкът и международен анализатор Ибрахим Карахасан-Чънар.

Боян Чуков припомни, че групировката "Соколи за свободата на Кюрдистан" е поела отговорност за терористичния акт, но за него няма съмнение, че  зад атентата отново стои ПКК. 

"През октомври държавният департамент изтегли американски дипломати от Турция. Тогава бе издадена и заповед за арест на лидера на сирийските кюрди. За мен става дума за кюрдска следа", коментира експертът по борба с тероризма, но уточни, че е много важно да се знае за кои кюрди става въпрос. 

Боян Чуков е на мнение, че в момента Турция бере горчивите плодове на плана, който е имала да размени неселението от двете страни на границата със Сирия. "Турция дори беше назначила валия, който да разпределя помощите", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Международният анализатор Ибрахим Карахасан-Чънар подчерта, че вицепрезидентът и вътрешният министър на Турция ясно са заявили, че нещата пак опират до ПКК. 

"Това е кървав керван, който продължава повече от 40 години. Средно 1000 души на година загиват при такива ситуации", отчете гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.