България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Андрей Райчев: Груба грешка на Плевнелиев умишлено да проточи процедурата

Президентът трябва да назначи служебно правителство, настоя политическият анализатор Михаил Константинов в "България сутрин"

12.12.2016 | 09:03 Редактор: Тодор Петров
Андрей Райчев: Груба грешка на Плевнелиев умишлено да проточи процедурата

Социологът Андрей Райчев настоя в "България сутрин", че президентът Росен Плевнелиев излишно и умишлено е проточил цялата процедура след оставката на правителството. 

"Груба политическа грешка е, че Плевнелиев се намеси в ситуацията. За пореден път некомпетентно поведение на Плевнелиев. Той не прие логиката на ситуацията. Борисов си взе горчивото хапче и го глътна. Иска нови избори, за да види вота на ГЕРБ. Корнелия Нинова иска да получи властта от народа. С това задачата е приключила и трябва да се правят нови избори", обясни ситуацията социологът.

Според него е отчайваща идея Реформаторският блок да състави правителство, тъй като самите те не могат да се разберат помежду си. "Какъв Румен Христов ще прави правителство - абсурдно и немислимо", категоричен бе Райчев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

По думите му в РБ не са готови за предсрочни избори и виждат, че излизат от политиката. По тази причина те са решили да смятат гласове и да си вярват, че могат да продължат без БСП и ГЕРБ. 

Политическият анализатор проф. Михаил Константинов е на мнение, че е най-добре да се състави служебно правителство и да се изчака встъпването в длъжност на новия президент.

"На Пленелиев не му се прави кабинет, а основни фигури са му отказали. Накрая ще изберем кабинет, който ще се запознае помежду си и ще чакаме Румен Радев да оправи всичко. Президентът трябва да разпусне НС, да насрочи избори и да назначи служебен кабинет", коментира проф. Константинов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че все още не е ясно как ще реагира Реформаторският блок след връчване на третия мандат, но според него е невъзможно евентуално тяхно правителство да работи срещу гласовете на БСП и ГЕРБ. 

"Дори да мине при едно гласуване, буквално след това правителството ще рухне", убеден е математикът.