България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вигенин: Противоречива малка коалиция като РБ едва ли може да води стабилно правителство

По-бързо трябва да има служебен кабинет, смята той

08.12.2016 | 09:05 Редактор: Ирина Георгиева
Вигенин: Противоречива малка коалиция като РБ едва ли може да води стабилно правителство

Този парламент се е изчерпал и от БСП не смятат, "че противоречива малка коалиция като РБ" може да води стабилно правителство.

Това заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин в предаването "България сутрин" като потвърди, че от БСП няма да участват в каквито и да е опити за съставяне на правителство в рамките на този парламент.  

Колкото по-бързо приключат процедурите по връчване на мандати, толкова по-добре, смята социалистът. Според него по бързо трябва да има служебен кабинет. 

"Не разбираме, защо този трети опит трябва да се отлага толкова във времето, но вероятно президентът Росен Плевнелиев се опитва да даде още малко време и шанс на РБ да сглобят нещо. Не смятаме, че този опит ще успее и че ще имаме нещо различно - преди беше ГЕРБ и РБ, а сега - РБ и ГЕРБ", коментира Вигенин за Bulgaria ON AIR.

Запитан дали на едни евентуални предсрочни парламентарни избори, БСП ще постигне подобен резултат от президентския вот, Вигенин заяви, че никой в Столетницата не си прави илюзията, че ще спечелят с 60%, но вярва, че ще постигнат силен резултат.

"Тук се натрупаха много фактори, които помогнаха за тази подкрепа, каквато не сме имали, откакто има президентска институция от 1989 г. Факт е, че хората видяха, че БСП е в състояние да предлага и да балансира хора, които излизат надпартийния интерес и да работят за България. БСП е все по-готова, а към деня на изборите ще сме абсолютно готови да поемем тази отговорност и да предложим честно и градивно управление", добави той.

Според Вигенин на ген. Румен Радев никой не може "да постави юзди", а още при издигането му от БСП са поставили едно единствено изискване към него - "да работи за България". По думите му няма нищо неестествено, че бъдещият държавен глава е отишъл на последния им пленум, но това едва ли ще се повтори в бъдеще.

"Чест прави на ген. Румен Радев, че все пак не забравя кой стои в основата на неговото избиране за президент. Той не е участвал или присъствал на нашия пленум, а дойде в началото, за да благодари на хората, че изнесоха тази кампания", заяви Вигенин.

От далечна Русия излизат всякакви информации, но трябва да се вярва на официалните съобщения, коментира бившият външен министър, по повод публикациите в медиите, че пенсионираният руски разузнавач ген. Леонид Решетников и лидерът на БСП Корнелия Нинова са срещали, за да съгласуват издигането на ген. Румен Радев за президент.

"Г-н Решетников не заслужава да се споменава името му. Този въпросът трябва да се обсъжда с Корнелия Нинова. Не се хвърляйте на партенки, които се опитват да внушават едно или друго", подчерта Вигенин и допълни, че изборът на генерала е бил прозрачен и най-демократичен спрямо всички останали партии.

Изборът между Изтока и Запада не стои пред България, заяви Вигенин.

"Вярвам, че предстои един силен мандат на ген. Радев. Той нееднократно заяви позициите си. Мисля, че е смешно човек , който 10 години е бивш военен, генерал от НАТО, да тръгне в една кампания, в която вади България от НАТО. Не е сериозно", смята той.