Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Волен Сидеров: Предсрочни парламентарни избори биха били зле за държавата

Той очаква на предсрочните парламентарни избори да имат още по-добър резултат от президентския вот

07.12.2016 | 20:21 Редактор: Ирина Георгиева
Волен Сидеров: Предсрочни парламентарни избори биха били зле за държавата

Предсрочни парламентарни избори биха били зле за държавата. Това коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров зa предаването "Денят ON AIR".

"В момента има външни и вътрешни опасности, които изискват стабилно управление, а не междувластия. При едни избори сега страната ще отиде за 4-5 месеца в едно междувластие, което точно сега при опасност от мигрантски вълни и бунтовете, които видяхме, и евентуално икономически сътресения, ще бъде зле за държавата", смята Сидеров.

Според него в ГЕРБ може да действа и някакъв страх и притеснение и уточни: "представете си кабинет с мандат на Патриотите ще вземе да направи няколко хубави неща във връзка с най-ниските доходи и пенсии, във връзка с експолсиране на нелегални мигранти и т.н. и ще се види, че може".

В момента и БСП, и ГЕРБ се държат много ербап все едно, че ще вземат пълно мнозинство, но на какво разчитат обаче, коментира още Сидеров. 

"Смятат, че след едни предсрочни избори ще направят самостоятелно правителство? Това е невъзможно. Ако се възпроизведе подобен парламент като сегашния пак ще трябва да преговарят с Патриоти и някакви други групи, за да търсят коалиция. Защо тогава ще е добре, а сега не е добре - не мога да преценя антилогиката на ГЕРБ. Може би си имат нещо предвид или разчитат на това в последния момент да пробутат някакви изборни промени в изборната система, с която да си осигурят служебна победа", подозира Сидеров и предположи, че "ще играят с БСП".

Той припомни, че първоначално от БСП са реагирали против референдума и са го определили за "незаконен", но след това Корнелия Нинова е казала, че трябва да го изпълнят.

"И ако не е мажоритарна, да е смесена система - 120/120 означава елиминиране на партии като ПФ, РБ, АБВ и други, и подкрепа на двата отбора - ГЕРБ и БСП, ДПС - категорично. И игра със 120 насипни депутати, с които може да се правят мнозинства, без да има нужда да се разбиват групи и да преговаряш с парламентарни групи. Няма да има такива досадни политици и политически избори", заяви Сидеров.

Според него обаче това може да се обърне срещу тях и да има протестен вот.

Лидерът на "Атака" коментира за Bulgaria ON AIR, че "Шоуто" (бел. ред.- на Слави) бива посрещано като някакъв изключителен институционален фактор в Главна прокуратура - "в момента има една обърканост в цялото поведение на институции и в политическия елит, а тази смут се предава на хората". Според Сидеров мнозинството от българи в момента не искат предсрочни парламентарни избори.

Ролята на ДПС като така наречен "балансьор" отпада, смята Сидеров и определи "Обединените патриоти" като трета сила. Той очаква на предсрочните парламентарни избори да имат още по-добър резултат от президентския вот, тоест като една коалиция да имат доста сериозна група от 40 души.