fallback

Ясен Тодоров, ВСС: Призовавам колегите от СРС да не позволят да бъдат използвани!

Облекчили сме Софийския районен съд с много щатове и сме намалили натовареността му, каза той пред Bulgaria ON AIR

09.12.2016 | 09:15 Автор: Луиза Божинова

Днес Софийският районен съд (СРС) излиза на протест заради отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да реши проблемите му, свързани със свръхнатовареността, както и заради непрестанните проверки на съда.

"Призовавам колегите от СРС да не позволят да бъдат използвани за чужди цели, защото сега ще вкарат разделение между съдиите от София и от страната", каза Ясен Тодоров, който е член на ВСС, в предаването "България сутрин".

Той посочи, че основните мотиви за насрочения за днес митинг са синдикални. Тодоров не отрече, че СРС е свръхнатоварен и подчерта, че това е най-големият съд в страната, в който се разглеждат най-много дела. Но е категоричен, че са облекчили съда с много щатове и по този начин са намалили натовареността.

"Към 3 октомври 2012 година, когато започна работа този Висш съдебен съвет, в СРС са работили 139 съдии. Към днешна дата те са 187. ВСС е увеличил щата на съда с 48 съдийски бройки, което е намалило натовареността на съда", обясни Тодоров в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите му за периода 2012-2016 г. за СРС са дадени 15 млн. лв за оборудване, обзавеждане на новата сграда, осигуряване на добри работни места и условия за труд.

"Проблемът на правораздаването е намесата на политиката в него. Прави се опит правосъдието да се използва за политически цели", заключи Ясен Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото:

 

 

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback