България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Магистратите излизат на протест пред ВСС

Решението е мотивирано от възложената проверка на Софийския районен съд и Софийския градски съд, поясни Атанас Атанасов пред Bulgaria ON AIR

09.12.2016 | 08:37 Редактор: Луиза Божинова
Магистратите излизат на протест пред ВСС

Магистрати излизат на протест днес, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) разпореди проверки в няколко съдилища като Софийския районен съд и Софийския градски съд (СГС). В предаването "България сутрин" председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов поясни, че решението за протеста е мотивирано от проверката, която ВСС е възложила на СРС, заедно с проверка на СГС, както и заради наличието на нерешени проблеми, отнасящи се до подкрепа от страна ВСС за дейността на този съд.

По думите на Атанасов проблемът със свръхнатовареността е налице. Той посочи, че СГС и СРС са съдилищата, които гледат между 40 и 50 процента от всички дела в страната.

"От една страна е проблемът с неравнопоставената натовареност, от друга страна, че както СГС, така и СРС са обект на непрестанни проверки", обобщи той и допълни, че Районният съд няма достатъчно служители, които да обезпечават работата на съдиите.

На въпрос къде се крие причината затова, Атанас Атанасов отговори, че според него е в това да се прехвърли отговорност върху съда, затова че има явен проблем с неуспеха на прокуратурата да разследва и да доказва дела с висок обществен интерес.

"България е на едно от първите места по брой на осъдителни присъди. Много малък е процентът на оправдателни присъди", заяви председателят на Съюза на съдиите в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. "Докато, ако се видят делата срещу министри, депутати, делата за корупция, ще се види, че там са много малък брой разследванията и делата, които приключват с прекратяване или с оправдателни присъди е изключително голям."

Запитан дали знае каква е причината ВСС да откаже изслушването на председателя на СРС Методи Лалов за това неравнопоставено положение, Атанас Атанасов поясни, че не знае и обясни, че преди няколко седмици е било предложено такова изслушване, но пленумът на ВСС е отказал да го изслуша и препратил към съдийската колегия, която също не го е изслушала.

"Съдийската колегия е взела решение да се извърши функционален анализ, което ще рече, че ще се отложи във времето решаването на този проблем", заключи Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: