България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ясен Тодоров, ВСС: Призовавам колегите от СРС да не позволят да бъдат използвани!

Облекчили сме Софийския районен съд с много щатове и сме намалили натовареността му, каза той пред Bulgaria ON AIR

09.12.2016 | 09:15 Редактор: Луиза Божинова
Ясен Тодоров, ВСС: Призовавам колегите от СРС да не позволят да бъдат използвани!

Днес Софийският районен съд (СРС) излиза на протест заради отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да реши проблемите му, свързани със свръхнатовареността, както и заради непрестанните проверки на съда.

"Призовавам колегите от СРС да не позволят да бъдат използвани за чужди цели, защото сега ще вкарат разделение между съдиите от София и от страната", каза Ясен Тодоров, който е член на ВСС, в предаването "България сутрин".

Той посочи, че основните мотиви за насрочения за днес митинг са синдикални. Тодоров не отрече, че СРС е свръхнатоварен и подчерта, че това е най-големият съд в страната, в който се разглеждат най-много дела. Но е категоричен, че са облекчили съда с много щатове и по този начин са намалили натовареността.

"Към 3 октомври 2012 година, когато започна работа този Висш съдебен съвет, в СРС са работили 139 съдии. Към днешна дата те са 187. ВСС е увеличил щата на съда с 48 съдийски бройки, което е намалило натовареността на съда", обясни Тодоров в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите му за периода 2012-2016 г. за СРС са дадени 15 млн. лв за оборудване, обзавеждане на новата сграда, осигуряване на добри работни места и условия за труд.

"Проблемът на правораздаването е намесата на политиката в него. Прави се опит правосъдието да се използва за политически цели", заключи Ясен Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: