България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студентска кампания "Празнувай отговорно!" на 8 декември

Бивши и настоящи студенти апелират за отговорно поведение на празника

08.12.2016 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Студентска кампания

Днешният студентски празник често се свързва с огромни количества алкохол и безпаметни нощи и трагични инциденти. По този повод бивши и настоящи студенти са подели кампания за отговорно поведение в празничните дни.

"Кампанията "Празнувай отговорно!" стартира преди 3 години. Тя е ориентирана към всички млади хора и всички участници в движението. Стремим се да заострим вниманието им да бъдат по-отговорни и да преценяват своите действия. Имаше доста трагични инциденти и ние се стремим тази година това да не се случи", сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR Иво Финков, който е председател на Студентския съвет към Пловдивския хранителен университет.

Зад кампанията застават и от Националната студентска организация. Нейният председател Яна Вангелова подчерта важността на това човек да осмисля, че е архитект на своето бъдеще. Тя апелира към всички студенти да бъдат по-отговорни в празненствата и да знаят, че не всичко свършва тук и сега. 

"Студентският празник традиционно се превръща в момент, в който всички институции са фокусирани върху младите хора, които са като някаква бомба със закъснител. Не смятам, че всички трябва да сме така. Статистиката е ужасна. Засиленото присъствие от страна на институциите не е достатъчно. Трябва да се промени начинът на мислене", каза още Яна Вангелова пред Милена Енчева.

Мартин Лазаров, който е член на Студентския съвет към Варненския свободен университет разглежда осми декември като сплотяване на групата и един вид тиймбилдинг. 

"Имаме общи емоции, забавляваме се, обсъждаме. Масово студентите не знаят защо празнуват на тази дата. Най-важно е да сме отговорни във всяко едно наше действие", сподели Мартин.