България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политика в задънена улица - кой ще седне на премиерското кресло?

Журналистите Валерия Велева и Юлий Москов коментират темата пред Bulgaria ON AIR

07.12.2016 | 10:35 Редактор: Луиза Божинова
Политика в задънена улица - кой ще седне на премиерското кресло?

Президентът Росен Плевнелиев връчи втория проучвателен мандат на БСП, но лидерът на левицата Корнелия Нинова го върна. Журналистите Валерия Велева и Юлий Москов коментираха в предаването "България сутрин" кой ще седне на премиерското кресло.

Велева припомни, че президентът Плевнелиев е казал, че по всяка вероятност ще даде третия мандат на Реформаторския блок (РБ). По думите й, ако Плевнелиев е искал да съкрати тази процедура по връчването на мандата, той е могъл да го направи в рамките на една седмица.

"Държавният глава подсказа нежеланието си да прави трети служебен кабинет", коментира тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. "Има още един изход - настоящият кабинет на Бойко Борисов да изпълни ролята на служебен кабинет в движение до 22 януари, когато влиза в длъжност новият държавен глава, за да не се назначава трети служебен кабинет."

Според Юлий Москов този парламент няма потенциал и не може да подкрепи ефективно никакво правителство. "Защо е този изключителен ентусиазъм да се прави правителство? Целият проблем е обикновената човешка лакомия. Има бюджетен излишък 4 млрд. лева. Въпросът е да се пипнат тези пари и бързо да се усвоят от нашите фирми", настоя Москов.

Според него това е причината да се направи каквото и да е правителство.

Гостите в студиото се обединиха около мнението, че РБ няма шанс да състави правителство.

По отношение на това, че се е заговорило за импийчмънт на Румен Радев и Илияна Йотова, Валерия Велева посочи, че всички очакват скандал между "активната" Илияна Йотова и "джентълмена" Румен Радев.

"Аз смятам, че няма да се получи такава интрига. Абсолютно съм сигурна в това", подчерта журналистката.

Юлий Москов пък заяви, че темата за двойката Радев-Йотова ще набира скорост във времето, защото те имат открито партийно поведение, което по Конституция е недопустимо. "Не може този, който е избран за президент, да ходи по пленуми на БСП. Не може този, който е избран за вицепрезидент, на пленум на БСП да се кара на ген. Радев: "Ако Вие посмеете да се отклоните от партията, ще получите наказание.", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му новоизбраната президентска двойка не може да се държи като "назначенци на Позитано". Москов настоя, че те не са президент и вицепрезидент на БСП.

Целия разговор вижте във видеото: