България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Борислав Великов: РБ се готви за избори, надявам се да бъдем единни

Зам.-председателят на Реформаторския блок каза пред Bulgaria ON AIR, че коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок е била полезна за страната

07.12.2016 | 08:44 Редактор: Луиза Божинова
Доц. Борислав Великов: РБ се готви за избори, надявам се да бъдем единни

На срещата с ГЕРБ ние направихме една оценка на изминатия път през тези две години и общото ни становище е, че тази коалиция, основно след споразумението между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), беше полезна за страната.

Това коментира зам.-председателят на РБ доц. Борислав Великов в предаването "България сутрин" след вчерашната среща между ГЕРБ и Реформаторите, които се съгласиха, че е рано да говорят за правителство, съставено в рамките на този парламент с  мандат на блока.

Доц. Великов каза, че в РБ се готвят за избори и се надява да бъдат единни. Той съобщи, че предстоят организационни стъпки, може би конгрес през януари, който да оформи една по-стегната структура и да бъдат малко по-мобилизирани за предсрочните избори.

По думите на доц. Великов, ако днес БСП върне мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев, третият мандат се полага на РБ.

"Ние затова искахме предварително да поговорим с ГЕРБ дали в рамките на това 43-то Народно събрание има някакви реални възможности да се продължи работата. Останахме с впечатление, че са по-скоро скептични", допълни той.

На въпрос, ако мандатът бъде връчен на РБ, ще направите ли опит за съставяне на правителство, доц. Великов заяви, че не са стигнали до категорична позиция, тъй като на практика нямат формално основание, т.е връчен мандат.

"Моето мнение е, че, ако мандатът бъде връчен някой ден в следващата седмица в 11 часа, в 12 часа би трябвало да говорим с ГЕРБ и ако те не кажат, че ще имаме тяхната подкрепа, тогава в 13 часа можем спокойно да го върнем обратно", посочи зам.-председателят на РБ в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Запитан дали РБ ще влезе в сегашния състав на петте партии и в следващия парламент, доц. Великов заяви пред Bulgaria ON AIR, че при една добра мобилизация, при разширяване на РБ и с други стойностни десни и дясноцентристки партии, би трябвало да влязат.

Целия разговор вижте във видеото: