България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българският цирк навършва 120 години

За паденията и възходите на цирковото изкуство у нас говори акад. Александър Балкански

24.11.2016 | 11:31 Редактор: Мария Аладжова
Българският цирк навършва 120 години

Преждевременното празнуване на 120-годишнината на българския цирк е лошо предзнаменование и затова трябва да се помни, че истинската рождена дата на цирковото изкуство у нас е на Великден, преди почти 120 години. Това обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR акад. Александър Балкански.

"Лично аз смятам, че поводите на честване на този юбилей преждевременно не са правилни, защото там съществуват и финансови изгоди и невъзможността на хора, които да могат да организират един уникален великолепен спектакъл, както ние ще го направим", разказа акад. Балкански.

Той отбеляза, че възходът на българския цирк през годините се дължи на контакта с източно-европейските циркове и най-вече със съветския руски цирк. През годините българските циркови артисти са обменяли опит и с колеги от Унгария, Полша, Румъния и Чехия: "25 години минаха, не само, че българският цирк обедня, но той се осакати. От всички изкуства само българският цирк не получава никаква подкрепа", посочи още гостът в студиото.

Акад. Балкански изрази убеждението си, че циркът е свързан с културата и етиката на нацията и дори цитира думите на италианския режисьор и сценарист Федерико Фелини, който е казал: "Цирковото изкуство е най-трудното зрелищно изкуство, но то е и културата на житейския опит на нацията"

Нагласата на нацията намира отражение и в закона. По думите на основателя на най-големия цирк у нас дадени текстове в законите затрудняват работата на цирковете. От 1 януари 2015 година в България влезе в сила забраната за използване на диви животни в цирковите представления. 

"Ние бяхме единствените, които можехме да си разрешим да докараме една дресура от 14 лъва, примерно, от които четири са бели, или една дресура от Италия на фамилия Монтико, която имаше девет тигъра и девет лъва. Това са 18 животни", поясни акад. Балкански.

Вижте целия разговор във видеото: