България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Готвят промени в Закона за защита при бедствия след трагедията с Мирослав

Основната точка е отговорните органи бързо да получават важна информация от телекомите, обясниха инициаторите на промените пред Bulgaria ON AIR

23.11.2016 | 09:25 Редактор: Тодор Петров
Готвят промени в Закона за защита при бедствия след трагедията с Мирослав

След трагичния инцидент в планината, при който загина изчезналият в района на връх Ботев Мирослав Късовски, се подготвят промени в Закона за защита при бедствия. Инициатори на законовите промени са Иво Младенов, братовчед на Мирослав и Христомир Христов, който е бил негов близък приятел.

"Основната точка е отговорните органи да получават важна информация в съкратени срокове, най-много до два часа. При случая с Мирослав повече от 72 часа информацията от телекомите не можеше да достигне до спасителните екипи. Целта ни е тези спънки да бъдат намалени, за да може да се стига до щастлива развръзка", обясни Иво Младенов в "България сутрин".

Той подчерта, че е важно да се направи ясно разграничение между нарушаване на личното пространство и информация, която може да спаси човешки живот.

Христомир Христов също е на мнение, че в основата на всичко е възможността да се получава информацията от телекомите. 

"Пропуските се базираха и на материалното обезпечение. Когато ме издирват, бих искал да ме намерят", настоя той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът у нас е, че се подхожда немарливо към застраховането, особено към планинското застраховане. Христов акцентира, че Планинската спасителна служба е доброволческа организация, но трябва да получава поне материално обезпечение - база и техническо оборудване.