България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Повече вода и свежи салати за здраве през есента

Неправилната перисталтика е признак за сериозен проблем, предупреди диеотологът Огнян Симеонов

22.11.2016 | 08:04 Редактор: Мария Аладжова
Повече вода и свежи салати за здраве през есента

Бързият метаболизъм идва от правилното хранене и съчетанието на храните. Колкото повече плодове и зеленчуци ядем, толкова по-добре.

Това сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR диетологът Огнян Симеонов. Той предупреди, че неправилната перисталтика е сериозен проблем и посъветва: "Най-хубавото нещо, което човек може да направи, е сутрин, преди закуска, да изпие една-две чаши топла вода. Това е профилактиката преди да започне деня".

По време на ессения сезон добре се възприемат салатите с кореноплодни зеленчуци - зеле, моркови, червено цвекло, алабаш, лимон, както и различни ядки и семена.

Плодовете също са задължителна храна в ежедневното меню:

"Основното нещо е хората да гледат тези плодове да не са лъскави, защото лъскавината не придава точно това, което е нужно. Това означава, че те са третирани с различни препарати. Колкото по-неугледен вид има плодът и не лъщи, толкова по-малко неща са сложени в него", обясни диетологът. По думите му колкото по-необработена е храната, толкова по-полезна за организма е тя.

"Идват вирусни инфекции, различни кашлици при децата. Ще кажа на всички майки една стара и хубава рецепта с черна ряпа. Когато имат много кашлици децата, когато страдат от гърло и хрема, нека да направят черна ряпа, меди и лимон, малко да ги объркат и да дават по този начин на дечицата", посъветва още Симеонов.

Пиенето на много вода за по-млада кожа не е мит. Диетологът препоръча по литър, литър и половина на ден, а може и повече: "Три литра да пие вода на ден човек вижда, че за един месец се подмладява и то не с няколко месеца, а с две до три години".