България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Мажоритарната система няма да реши проблемите

Големите партии ще станат още по-силни, посочиха Анна Кръстева и Борислав Виларов пред Bulgaria ON AIR

21.11.2016 | 08:28 Редактор: Тодор Петров
Политолози: Мажоритарната система няма да реши проблемите

Днес омбудсманът Мая Манолова и сценаристите от "Шоуто на Слави" ще внесат в Народното събрание законопроект за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Политолозите проф. Анна Кръстева и Борислав Виларов бяха категорични в "България сутрин", че това няма да реши проблемите в страната и посочиха негативите от евентуално въвеждане на мажоритарния вот.

"Предлагаме система, която никоя страна с утвърдена демокрация не е направила. Едно е да иновираш в шоу, друго е да иновираш в политиката. Предимството на тази система е, че установява стабилно управление", посочи Анна Кръстева, уточнявайки, че мажоритарният вот прави силните още по-силни. 

Тя обясни, че когато дадена партия спечели 35% от гласовете, то тя получава 50% депутатски места и се дава бонус на победителите. "Това елиминира малките партии, намалява се тяхното влияние. Българските граждани имат представа, че мажоритарната система вкарва някакви ярки личности", поясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Политологът Борислав Виларов настоя, че мажоритарната избирателна система не е манна небесна, която ще реши проблемите. Той е на мнение, че по-важна е степента на развитие на обществото и демократичната му култура. 

"Очевидно е, че ще спечелят най-голямата лява и най-голямата дясна партия. Най-големия проблем е, че големи групи от българското общество няма да бъдат представени в парламента", коментира експертът по изборни системи в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Той добави, че ДПС ще бъде големият победител от въвеждането на мажоритарна система, тъй като ще се възстанови ролята на балансьор. Според Борислав Виларов мажоритарният вот по-скоро би задълбочил проблемите. Той отчете, че имаме нужда от фина нагласа на механизма.