България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Служебното правителство трябва да успокои топката

Около това мнение се обединиха антропологът Ивайло Дичев и Бетина Жотева от СЕМ в студиото на "България сутрин"

16.11.2016 | 09:02 Редактор: Тодор Петров
Служебното правителство трябва да успокои топката

"Служебното правителство трябва да успокои топката. Трябва да гледаме сериозните неща пред нас - животът и икономиката", посочи културният антрополог проф. Ивайло Дичев в "България сутрин".

Зад това мнение застана и Бетина Жотева от СЕМ, която е категорична, че първата и основна задача на служебните кабинети е да успокоят обществото. "Трябва да подготвят и парламентарните избори, но не трябва да спират работа по ресорните политики", поясни тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Ивайло Дичев подчерта, че ни е рано за мажоритарна избирателна система и настоя, че нито БСП е истинска лява партия, нито ГЕРБ е дясно-консервативна алтернатива. 

"Надявам се, че ще се появяват нови и по-истински партии. Трябва да се вгледаме какво точно искат хората. Те искат едно нещо - депутатите да могат да бъдат отзовавани. Вместо това им се сервира сложна проблематика", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Бетина Жотевa подчерта, че това, което наистина липсва на страната, са реформите. "Бяха правени малки крачки напред, но това не е завършено. Загубиха се много нерви и време в коалиционни разбирателства. В България нямаме коалиционна култура", отчете тя.

Представителят на СЕМ посочи, че в здравеопазването се изливат огромни пари, а непрекъснато има проблеми

"Плоският данък беше въведен от тройната коалиция. Въвеждането на прогресивното доходно облагане няма да доведе до нищо добро", убедена е Жотева.

"Мисля обратното - плоският данък е данък на развиващия се свят. Трябва да се правят компромиси", каза от своя страна Ивайло Дичев.