България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Миков: БСП в коалиция с ДПС е протрита мантра

Според бившия лидер на Столетницата ГЕРБ се заиграва с обществените нагласи

16.11.2016 | 08:59 Редактор: Мария Аладжова
Миков: БСП в коалиция с ДПС е протрита мантра

Има криза на мнозинството в парламента. Не може да се структурира управляващо мнозинство на база на тази конфигурация в НС. Така е преценил Борисов, така е разчел гласа на българските граждани. Очевидно това негово действие цели да уплаши с нестабилност.

Това заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR екслидерът на БСП Михаил Миков. Според него премиерът в оставка "се заиграва с обществените нагласи" с позицията на ГЕРБ в подкрепа на националния референдум, въпросите от който ще бъдат обсъдени в пленарната зала.

Според самия Миков обаче въпросите от допитването крият сериозни рискове и трябва да бъдат внимателно обсъдени от народните представители. 

На въпрос дали БСП и ГЕРБ не биха имали изгода от прилагането на мажоритарната система на гласуване у нас, Миков отговори: "Никак не съм убеден, местни феодали, особено при практиката на купуване на гласове, на притискане, особено на бедните райони, на България, цели едномандатни райони въобще няма да бъдат повлияни от партиите, от техните идеи, от политическите им платформи".

Бившият председател на Столетницата отхвърли твърденията, че от БСП ще правят коалиция с ДПС: "Стара и доста протрита мантра, която Борисов използва като че ли за последно. Мантрата от опасността от комунизация на България, която българските граждани категорично отхвърлиха на тези избори, или мантрата, че тичаме на Изток, излизаме от ЕС". 

Още Миков посочи, че съгласно Конституцията в последните месеци от мандата си президентът Плевнелиев не може да разпуска Народното събрание, защото "рисковете от узурпация на власт в много европейски модели са възпрени именно по този начин".

Вижте пълния разговор във видеото: