България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Манов: Компромисът на Борисов с ПФ запази стабилността за няколко месеца

Коментар в "България сутрин"

17.11.2016 | 08:42 Редактор: Мария Аладжова
Стефан Манов: Компромисът на Борисов с ПФ запази стабилността за няколко месеца

Процесите през последните месеци бяха изключително динамични, следяхме внимателно и активно от април месец насам, когато започна кризата с Изборния кодекс. Сякаш сме в непрекъсната вълна от епизоди от тази сага, която достигна своята кулминация с оставката на правителството и заявките на основните политически партии да подкрепят резултатите от референдума.

Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Стефан Манов, член на ОС към ЦИК, който от години живее във Франция.

Според него компромисът, който премиерът в оставка Бойко Борисов направи през април с Патриотичния фронт, за да запаси стабилността на правителството, всъщност даде допълнителни 4-5 месеца на мнозинството, което в крайна сметка падна.

"Ние тогава предупреждавахме, че даването на кредити на крайни националистически партии като ПФ, които извиха тогава ръце, ще им позволи да се качат малко по-нагоре в стълбицата на политическата сцена", припомни Манов.

И докато през 2014 г. над 50% от гласувалите във Великобритания дадоха гласовете си за ГЕРБ, сега ген. Радев има 60% от вота. Това не е случайно и е в заимна връзка със случилото се с избирателните секции в чужбина, добави Манов.

По думите му мажоритарната избирателна система в два тура се прилага в страни с по-развита демократична система и крие риск за България, ако бъде приложена и тук.

"Мажоритарни системи в два тура има само в няколко дъжави - Иран, Узбекистан, Куба, Виетнам, Мали, т.е. виждаме, че това са по-скоро крехки, да не кажа никакви демокрации", коментира още Манов.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
petaranastasov@gmail
преди 7 години
Защо г-н Манов не говори от свое име, а от името на българите в чужбина?Кои сте тия "Вие" г-н Манов! Кой и на какво основание Ви дава право да говорите от името на българите в чужбина! Също не ми е ясно как може един химик, да се оказва специалист по изборно законодателство! Сигнализирай за неуместен коментар