България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Александър Дойнов не чул кандидат-президентите да говорят за култура

Държавниците не правят необходимото за развитието на културата у нас, смята актьорът

15.11.2016 | 09:51 Редактор: Мария Аладжова
Александър Дойнов не чул кандидат-президентите да говорят за култура

Привлекателна ли е България за напускане? Според актьора Александър Дойнов страната ни е "най-удобна за напускане от всички в ЕС", а причината е нехайството към културата.

"В България процента от БВП за култура по закон е 0,4%. За справка - само в Нигерия и Чад е 0,4, в Македония 1 и нещо", коментира Дойнов в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

Наскоро актьорът и неговият колега Милен Миланов се завърнаха от турне в Швейцария. Пиесата, която са представяли там е "Емигранти", а сюжетът е близък до нашенците, живеещи зад граница, разказа още Дойнов: "Ние играем на българите, играли сме го вече в Лондон, във Виена, в Братислава. Има много българи, идват да гледат хората, радват се, просълзяват се".

Актьорът сподели, че е проследил цялата президентска кампания и нито веднъж не е чул някой от всичките претенденти за поста да е поставил въпроса за културата. По думите му заплатите в театрите не са били увеличавани от времето на Милен Велчев.

А за днешната ангажираност на политическите фигури в културния живот на страната спомена: "Само Фъндъкова. Тя прави улици обаче помага и на театри. Само Фандъкова, ама тя е една"