България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какъв ще е новият курс на управление в САЩ?

За България е по-добре в Белия дом да има републиканци, посочи в "България сутрин" финансистът Илия Лингорски

10.11.2016 | 08:19
Какъв ще е новият курс на управление в САЩ?

Историята показа, че за България е по-добре в Белия дом да има републиканци. Когато те са там има по-малко намеса във вътрешните ни работи. Това каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR финансистът Илия Лингорски.

"Когато републиканци са били на власт е имало намеса, но са били в рамките на допустимото. Имаме изгода отношенията между Москва и Вашингтон да вървят добре, защото в България няма да има това геополитическо напрежение, което има в момента. Когато демократите разбраха, че Тръмп печели, те се примириха, защото нещата тръгнаха към гражданска война и сблъсъци, а това е най-лошото, което може да се случи на Америка", обясни международният анализатор Боян Чуков.

По думите на Лингорски проблемът е, че американската политика стана много партизанска, а това не е духът на Америка. 

"Сега има и протести, което е нехарактерно за техния политически живот. Голяма част от хората, които гласуваха за Тръмп, са голяма част от американците, които неговата опонентка нарече "кофа боклуци", допълни финансистът. 

Според Чуков ще имаме преход от обещанията, дадени по време на кампанията и реалната политика, която Тръмп ще провежда. Той допълни, че в този план милиардерът не се отличава много от другите политици. 

"Близо два президентски мандата този европейски елит, който говори срещу Тръмп, е този елит, който беше поставен от демократическата партия на САЩ. Влиянието е много силно. Когато Америка кашля, то останалият свят има хрема и започва да боледува", посочи Чуков.

По думите му сега всеки започва да се настройва към реалностите на света и уточни, че кампанията там прилича на тази у нас. 

"Вземете техните тези на едната страна - те съвпадат с тезите на Хилари Клинтън, и ги наложете. Имаме едно пълно съвпадение. Това, което се случва в Америка, се случва в целия свят в по различен вариант", смята анализаторът.

Относно визите за САЩ Чуков посочи, че американската държава поставя условия за получаване на визи и разрешението за даването им е свързано с политическо решение на САЩ. 

"Това не зависи само от американския президент. Това не е най-големият проблем пред България точно в момента", заяви той.

"Това е най-несъщественият въпрос в отношенията със САЩ. Никой в щатите не се вълнува от него. Не си струва да се дискутира въобще", каза пък Лингорски.

Във връзка с положението в НАТО Чуков заяви, че 80-90 процента от средствата, които се дават в Алианса, ги дават САЩ. 

"Всички тези военни авантюри, които направи демократическата партия, дърпаха огромни ресурси от американския бюджет. Съветникът на Тръмп вчера каза: "Нека НАТО си остане, но нека другите започнат да плащат", посочи още анализаторът. 

Според финансиста ние нямаме вътрешните механизми на фискален трансфер, нямаме военнопромишления комплекс, който може да трансфефира благополучие или дисбаланс, както се случва между щатите. Ние не си изпълняваме 30 години задълженията.

"Американската политика си е на американците, но важното е какво ще стане в България. Трансатлантическото споразумение не е в полза на Европа. Имаше извиване на ръце", заключи международният анализатор Боян Чуков.