България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ще се отрази на България вотът в САЩ?

От тези избори Америка ще излезе тъжно разделена, каза в "България сутрин" бившият ни посланик там Елена Поптодорова

09.11.2016 | 09:34
Как ще се отрази на България вотът в САЩ?

Не съм много изненадана от резултатите, защото преди 5-6 месеца не давахме никакви шансове на републиканския кандидат, но се замислих, че това е само привидност, а тече един процес под повърхността, който ние външните наблюдатели не успяваме веднага да оценим, но той неудържимо напредва. Днес виждаме финала на това, което върви като тенденция в американското общество от дълго време насам. Това обясни в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият ни посланик там Елена Поптодорова.

Тя каза, че още няма окончателни резултати, но политическият свят работи добронамерено с всеки, който е избран на някаква позиция на власт и на управление. 

"Ние трябва да разсъждаваме как продължаваме нататък в едно особено ценно за България сътрудничество със следващия обитател на Белия дом. Как това ще стане ще е предмет на следващ разговор, когато има окончателни резултати", допълни още Поптодорова.

По думите й Тръмп вече не произнася спонтанно слова.

"Той си чете речите, които произнася. Това са предварително написани речи. Той очевидно се вслушва в съветниците около себе си. Имаме много по-моделиран и по-овладян Тръмп през последните седмици. Започва една подготовка към нова роля. Той играе различни роли еднакво въодушевено и убедително. Вече започва да се наглася към нова роля, а именно като лидер на Америка", заяви бившият ни посланик в САЩ

Поптодорова подчерта, че от тези избори очевидно Америка ще излезе тъжно и драматично разделена. 

"Същевременно политическа система е създала проверка и контрол, които не позволяват своеволия от страна, на който и да е обитател на Белия дом. Който и да е било президент да извършва самоволни действия без съответните санкции. Ще имаме един републикански Конгрес, който обаче също е разделен по отношение на кандидатурата на Тръмп", поясни тя.

Поптодорова допълни, че Конгресът традиционно е развивал, гласувал "за" и подкрепял отношенията на САЩ с Европа и допълни, че в американската политическа система драматични и резки обрати не могат да се случат.

"Доналд Тръмп такъв, какъвто беше в поведението си до момента - провокативен, радикален и неприличен много пъти, той същевременно е и успешен бизнесмен. Тук имаме личност, която е представяна и виждана в два доста различни ракурса. Рационалното зърно ще надделее. Ако той влезе в Белия дом, той ще иска да бъде успешен президент, а успешното президентство днес премина през поддържане на нейните важни съюзи, а  България е част от тях", заключи бившият ни посланик там Елена Поптодорова.