България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Принц: Опитвам се да предложа интересни проекти на българската публика

Известната пианистка сподели пред Bulgaria ON AIR, че не би си представила живота без пианото

04.11.2016 | 09:40 Редактор: Луиза Божинова
Мария Принц: Опитвам се да предложа интересни проекти на българската публика

От 1999-та година насам се връщам редовно в България, опитвам се да предложа интересни проекти, да представя световноизвестни музиканти на българската публика. Надявам се, че с това допринасям за обогатяването на музикалния живот в България.

Това каза пианистът от световна величина Мария Принц в предаването "България сутрин", след като късно снощи пристигна от Виена, където живее.

"Тук има прекрасни оркестри и изпълнители, но винаги сравняването на часовниците със световното ниво, с европейските тенденции, мисля, че са интересни за публиката и музикалната общественост", коментира Мария Принц в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По отношение на концерта в памет на сър Невил Маринър, българската пианистка сподели, че 2 октомври, денят на неговата смърт, е един от най-черните дни в живота й. "Ние се познавахме от 18 години, той беше един от най-близките ми хора", каза Принц.

Тя твърди, че не би си представила живота без пианото.

"То е толкова съществена част от моя живот, така че навсякъде, където съм, чувството, че съм у дома е свързано с това, че имам пианото, на което да изразявам това, което искам да кажа", разкри тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте във видеото целия разговор: