България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Еволюция на президентската институция

Държавният глава трябва да бъде независим балансьор, посочиха автори на образователен сайт пред Bulgaria ON AIR

04.11.2016 | 08:27 Редактор: Тодор Петров
Еволюция на президентската институция

Александра Топчиева и Владимир Василев от образователния сайт Smartigraphs.com са подели инициатива да разяснят на обществото същността и функциите на президентската институция. Двамата гостуваха в "България сутрин", където разказаха повече за кампанията.

"Опитваме се да покажем какво трябва да прави държавният глава въобще. Има представителни пълномощия, но и други, които определят важната фигура на президента като балансьор между всички останали институции. Има правото на ключови назначения за важни за демокрацията позиции", обясни Александра Топчиева за президентската институция.

Владимир Василев добави, че инициативата е част от по-мащабен проект, в който разглеждат и други непознати институции. "Виждаме връзката с някогашните монархически институции и нуждата да имаме личност, която да бъде обединител. Шеговито го наричаме и дядото на нацията", посочи той. 

По думите му президентът трябва да бъде "цялостно независим, опитен, но и да е успял с работата си преди това да бъде надпартиен".

"Президентът трябва да бъде човекът, който провокира максимално много страни да изразяват мнението си публично, за да имаме баланс в обществото", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Александра Топчиева е на мнение, че до момента на президентската институция и е липсвало това да бъде коректив на всички останали. "Тези идеи са следвани и от други интереси - лични или партийно-корпоративни."

Двамата споделят мнението, че България трябва да бъде парламентарна република.