България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как медиаторът би ни помогнал в съдебен проблем?

Медиацията е в пъти по-евтин процес, посочи пред Bulgaria ON AIR Светослав Стефанов

03.11.2016 | 11:56
Как медиаторът би ни помогнал в съдебен проблем?

В една от залите към Центъра по медиация към Софийския районен съд гражданите могат да решават споровете си по лесен, ефикасен и по-евтин начин, какъвто всъщност е медиацията.

Когато две страни решат да се насочат към съд, това е благодарение на изострени отношения и голямо напрежение между тях. Тук е ролята на медиатора, защото той е личността, която с различни методи успява да ги насочи към едно споразумение. Това обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR зам.-председател на Центъра за медиация и спогодби Светослав Стефанов.

По думите му медиаторът е независима страна.

"Медиаторът не е адвокат и не може да вземе страна. Той не участва в крайното решение на страните, а само дава насоки за примирение. Страните стигат до консенсус и си стискат ръцете, но дори да няма споразумение, решаваме поне някаква част от проблемите. Случаите, в които участва медиатор, остават поверителни", каза още Стефанов.

Лора Тодорова разказва за нейния случай и как медиацията ѝ е помогнала да стигне до решение.
 

"Медиаторите от Центъра се проявиха като изключителни специалисти. Показаха неутрална страна. Те успяха да ни предразположат така, че всеки да изложи спокойно своята гледна точка. Успяхме да стигнем до споразумение, въпреки емоционалните моменти", споделя Лора.

Тя каза още, че намирането на решение и е отнело изключително малко време благодарение на медиаторите.

Според Стефанов хората не намират време да се запознаят с опцията медиация, а всъщност тя е в пъти по-евтин процес за решаването на един проблем, отколкото едно дело. 

"Ако един бракоразводен процес е средно около 1500 лв, то един час медиация е около 60 лв. Паралелът е между 1500 лв. за дело и примерно 3 часа медиация за 200 лв. Колегите полагат безплатен труд и спестяват много пари на гражданите", заключи Стефанов.