България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близо 6000 от бежанците в България имат право да работят

Бавната процедура по интегрирането им обаче пречи те да бъдат вкарани в пазара на труда

31.10.2016 | 08:55 Редактор: Мария Аладжова
Близо 6000 от бежанците в България имат право да работят

От 50 780 лица, които от началото на 2013 г. до края на август 2016 г. са потърсили закрила в България, близо 6000 имат право да работят, както и да получават социално и здравно осигуряване, показват официалните данни в анализ, направен от Investor.bg

"Това, което става ясно е, че има много големи различия между реалната ситуация и това, което си представят властите", коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR главният редактор на икономическото електронно издание Бойчо Попов

Анализът показва, че има голяма разлика в приоритетите на българските работодатели и тези на бежанците. Докато бежанците биха искали веднага да се включат в пазара на труда, за да могат да печелят и да изпращат пари на близките си, работодателите изискват повече време за усъвършенстване. Тромавата процедура по издаване на бежанския статут и голямото чакане обаче затрудняват интеграцията на бежанците в българския пазар на труда.

"Обърнахме се към три работодателски организации. Оказва се, че няма техни членове - фирми, които да се интересуват от бежанците като работна ръка. Ат Агенцията по заетостта, казаха, че в тяхната програма за обучение и заетост на бежанците за тази година няма включени лица, през миналата година са били 13", посочи Попов.

Заедно с него в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев темата коментира и журналистът Светлана Енчева. Според нея политиката на България спрямо бежанците също оказва негативно влияние:

"За съжаление българската държава не прави много, за да могат бежанците да допринасят за българската икономика. Тя би могла най-малкото да не им пречи и да се опита да направи така, че хората да искат да ги наемат, а да не ги гонят", заяви Енчева.

"Политиците се заиграват, и то в предизборна ситуация, колкото се може по-агресивно, в случая се предизвикват страхове за неща, които, ако действително се погледнат реалните им размери, те ще бъдат смешни. Двайсетина човека примерно са презаселени в български общини, но според председателят на БСП това ще промени етническата карта на България", коментира още тя.