България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивайло Калфин: Промените в Изборния кодекс отвличат вниманието от кампанията

Парламентът прави много грешки, каза той в "България сутрин"

20.10.2016 | 09:09
Ивайло Калфин: Промените в Изборния кодекс отвличат вниманието от кампанията

Скандалът около промените в изборното законодателство няма отношение към кампанията и президентските правомощия. Вместо да има сблъсъци между отделните кандидати, те минават тихичко. Безобразие е да се правят промени сега. Изборите вече са започнали, защото кампанията е част от изборите. Парламентът направи много грешки, коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Според него трябва да бъде премахнат таванът за гласуване в чужбина, защото отнема правото на глас на гражданите.

"Всички други промени са промени по технологията на изборите. Тези промени отвличат вниманието от кампанията. В момента няма кампания", категоричен бе той.

По думите му г-жа Цачева, ген. Радев и Каракачанов са отказали дебат с него, което означава, че те бягат от публичност и показване на тези.

Калфин твърди, че политическата инициатива не се е променила, тя е в премиера.

"ГЕРБ в момента управляват с правителство на малцинството и с една много трудна коалиция, която при едно напрежение, започва да става трудно управляема", категоричен бе той и допълни, че ГЕРБ ще намерят помощ, за да изкарат мандата си, но другият вариант е Борисов да отиде на предсрочни избори.

Ивайло Калфин обясни, че темите, които вълнуват хората, са свързани с външните проблеми – най-вече натиска от бежанците.

"В тази тема президентът отсъства, а би трябвало да бъде много по-активен. Има и много вътрешни теми, които вълнуват хората - това са теми, на които президентът може да им даде видимост тогава, когато съветите към президентската администрация работят пълноценно, а президентът формулира въпросите, представя ги публично и търси публично решение. Тогава, когато президентът използва правомощията, които има", настоя той.

По думите му Росен Плевнелиев е обезличил президентската функция.

"Страх ме е ако Цачева бъде избрана, ще се получи същото. Много е грешно, когато една от важните институции в държавата се подценява", каза кандидат-президентът.

Ивайло Калфин обясни, че разчита на подкрепата на хората, които искат да видят президентска институция, която работи и се ангажира с техните проблеми, и в която има човек, който е компетентен във външната политика.

"Аз съм имал възможност да покажа какво разбирам от дипломация. Българската политика трябва да е активна, да е защитаваща. Нашата дипломация трябва да бъде много активна в Турция. Там ние сме ЕС", категоричен бе Калфин.

За изборите в САЩ той каза, че "Тръмп е това, което не знаем какво да очакваме, затова бих предпочел Клинтън, но не с критична политика към Балканите".

Целия разговор вижте във видеото: