България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивайло Калфин: Борисов ще подаде оставка, ако прецени, че е изгодно за ГЕРБ

"Президентската институция беше обезличена през последните години", заяви кандидатът на АБВ за "Дондуков" 2

04.10.2016 | 09:10 Редактор: Мария Аладжова
Ивайло Калфин: Борисов ще подаде оставка, ако прецени, че е изгодно за ГЕРБ

Дали ще има предсрочни избори или не, не зависи толкова от президентските избори, въпреки приказките на премиера. Зависи от това дали той ще иска да промени конфигурацията и да укрепи властта си.

Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин

Вчера премиерът на страната Бойко Борисов обяви, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева не спечели на първи тур от президентските избори, кабинетът ще подаде оставка. Калфин обаче е на мнение, че премиерът няма да бърза да хвърли оставката си:

"Борисов в момента има възможностите да диктува политическия дневен ред. Въпрос на негова преценка е дали при предсрочни избори той ще намери партньори, които да са по-стабилни. В момента с излизането на АБВ и разцеплението на Реформаторския блок, той номинално има малцинство в парламента. Намира подкрепа по допълнителни начини. Ако иска да направи коалиция, която е достатъчно стабилна с мнозинство, то това минава през избори. Ако иска по този начин да продължи останалите две години, той няма да прави избори. Въпрос на негова преценка, чисто партийно - кое е в интерес на ГЕРБ", коментира Калфин. 

По думите му начинът, по който е била издигната кандидатурата на Цецка Цачева е притеснителен. "Освен че е късно, цялата тази игра на криеница през последния месец е някак си несериозно", посочи кандидатът на АБВ.

Той настоя, че Цачева тепърва ще трябва да доказва, че има идеи и е подходяща точно за стола на президента и че тази позиция не е аналог на председателството в парламента. 

"Аз много ще се радвам, ако има възможно повече дебати. Това е начинът да се разбере кой какво мисли, защото засега сме на етапа общи приказки. Голяма част от кандидатите казват: "Аз съм такъв", разказват си биографията. От всичко това не става ясно какво ще направят от първия ден в тази институция. Президентската институция беше обезличена през последните години и има, според мен, голяма нужда тя да се промени коренно", заяви Калфин.

Що се отнася до претендентът на БСП - ген. Румен Радев, Калфин застъпи тезата, че кандидатурата на Радев е имала смисъл само с широката подкрепа на екскоалицията вляво между БСП и АБВ: "Той беше сведен до партийна кандидатура в БСП, още повече БСП се скри зад инициативен комитет. Това не прави услуга на самия господин Радев".

Калфин изрази мнение, че в предизборната си кампания Радев се "опитва да повтаря неща, които говори лидерката на БСП" и го посъветва да се възъдржа от това.

Що се отнася до сблъсъка Бокова - Георгиева в надпреварата за ООН, то тук Ивайло Калфин беше категоричен, че решението на правителството да вкара Кристалина Георгиева в последния момент е било грешно и прави страната ни за смях. По думите му и двата претендента са силни и с авторитет в международните отношения, но все пак едната кандидатура надделява за поста Генерален секретар на ООН: "Ирина Бокова е втори мандат ръководител на най-голямата агенция на ООН. Тя си е започнала кариерата като млад дипломат в ООН, така че тези неща имат значение".

Чуйте пълния разговор:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Vulev'u_Vulev
преди 7 години
Дилема: Майка или баща на нацията? Кой да бъде? На майката кърмата е пресъхнала. Ще трябва да ни захранва с вносна суровина, богата на ГМО. Що за майка ще е това? Таткото е друго нещо, но той трябва да е любвеобилен спрямо децата си и да знае как да ги закриля. Има ли такъв? Помислете, подредете, мислете и изберете. Ако ви мързи това да направите изпейти си песничката: "Аз избирам първата ти избираш втората.......", пък каквото стане. След това ще имаме време да мърморим. Там Много ни бива. Сигнализирай за неуместен коментар