България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трайчо Трайков за Цецка Цачева: Президентът не трябва да е юрисконсулт

"Корените на водещите кандидат-президенти са в лявото", коментира Трайков в "България сутрин"

03.10.2016 | 09:14 Редактор: Мария Аладжова
Трайчо Трайков за Цецка Цачева: Президентът не трябва да е юрисконсулт

В момента няма никой от водещите кандидат-президенти, на който корените му да не са в лявото, а на някои даже в Държавна сигурност. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR номинираният от Реформаторския блок кандидат за "Дондуков" 2 Трайчо Трайков.

"Скоро ще чуем госпожа Цачева да каже какво мисли за състоянието на правовия ред и върховенството на закона в България и съдебната реформа. Тя ще настоява ли с цената на своето политическо неудобство/удобство и на отношенията си с издигналата я партия, да бъде доведена до край съдебната реформа?", попита Трайков.

Според него кандидатът на ГЕРБ трябва да вземе отношение и по въпроса с присъединяването на Крим към Русия и дали то отговаря на принципите на международното право. 

"Как президентът в България успява да бъде коректив на другите две власти - ето това трябва да учем днес и утре", продъжли той.

Един от аргументите, с който беше представена кандидатурата на Цачева, е че тя е добър юрист. Според кандидата на РБ обаче само тази характеристика не е достатъчна, за да бъде тя добър държавен глава.

"Президентът трябва да взима решенията си на изцяло принципна основа. За това дали е объркана някоя буквичка в закона си има цяла армия от истински юрисконсулти", заяви Трайков.

Встрани не остана и темата за кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски, който изненада всички като реши да се включи в предизборната надпревара почти в последния момент: "И аз като повечето хора смятам, че той няма никаква друга електорална логика, освен да е портмоне на гласовете на ДПС, които след това да бъдат пакетно използвани в балотажа. Не мисля, че той би си причинил такова влизане отново в прожекторите на политическия живот, разчитайки на любовта и доверието на непредубедената публика".

В кампанията на Трайчо Трайков е застъпен и казусът с АЕЦ "Белене". По думите му е необходимо изработването на стратегия, за да може договореността за плащането да бъде съпроводена с насрещна договореност, твърд ангажимент за съдействие при използването на това оборудване в друг проект на "Атомстройекспорт". 

"Не разглеждам взаимоотношенията ми с премиера Борисов като нещо, което е меродавно за политическия живот и тази кампания. Това, което е в миналото, последствията от него, е състоянието днес, така че трябва да говорим за състоянието днес", каза още кандидат-президентът.

Вижте пълния разговор във видеото: