България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има морални основания за смяната на кандидатурата на Бокова за ООН, твърди Трайчо Трайков

Ген. Съби Събев: Познавам ген. Радев, но не бих постъпил като него

13.09.2016 | 09:16 Редактор: Мария Аладжова
Има морални основания за смяната на кандидатурата на Бокова за ООН, твърди Трайчо Трайков

Познавам ген. Радев, макар че не сме служили с него. Лично решение, което аз на негово място не бих го взел, след като си се ангажирал с подобна кауза и работиш по нея за извеждане на ВВС от това състояние. Правителството предприе редица стъпки именно в тази посока, включително с увеличаване на бюджета, включително със стартиране на проекта за нов многоцелеви изтребител, включително за ремонта на авиационната техника, за да може повече летци да летят, аз считам, че нещата се задвижиха и точно в този момент очевидно той взема решение да напусне. Мисля, че това е под определено партийно давление.

Това каза в студиото на "България сутрин" кандидатът за вицепрезидент на Реформаторския блок ген. Съби Събев относно президентската номинация, само че от редиците на БСП, а именно - тази на ген. Румен Радев.

В студиото присъстваше и Трайчо Трайков, който е основната кандидатура на реформаторите за "Дондуков" 2.

"В бурни води капитанът на кораба трябва да разчита на посоката, в която знае, че трябва да върви, и мястото, където иска да стигне. Ако тези наши цели са твърди, а те трябва да бъдат такива, смятам, че трябва да намерим начин да се справим с бурите. Това, което за жалост виждам у други кандидати, като например у кандидата ген. Румен Радев, е че този компас не работи съвсем при него", добави от своя страна Трайков.

Встрани не остана и темата за сблъсъците около номинираната за генерален секретар на ООН Ирина Бокова и потенциалната смяна на кандидатурата ѝ с тази на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

"Има известни, дори и морални основания да се направи тази смяна, ако все пак решат, защото си спомняте, че кандидатурата на г-жа Бокова беше потвърдена от един не много джентълменски натиск от АБВ и г-н Първанов навремето. Но това са така или иначе нюанси, които могат да послужат за оправдание на едно или друго решение, истината е, че ситуацията наистина е много трудна. Ако бъде успешно, всички ще поздравят премиера за гросмайсторския ход, а ако бъде неуспешно - всички ще го охулят, както обикновено се случва в България", коментира Трайков.

Чуйте пълния разговор във видеото: