Ивайло Калфин: Не ни трябва послушен президент, а личност!

Той призова Цецка Цачева на дебат за функциите и задачите на президентската институция

02.10.2016 | 17:04 Редактор: Луиза Божинова
Ивайло Калфин: Не ни трябва послушен президент, а личност!

Не ни трябва послушен президент, а личност. Това коментира Ивайло Калфин по повод номинацията на ГЕРБ за държавен глава.

"Искам българският президент да не бъде безличен, какъвто беше през последните 5 години, да не бъде партиен послушко, да не бъде самозванец и да си мисли, че познава всички инструменти на държавната власт", настоява Калфин във видеообръщение в Facebook.

Кандидатът за президент на коалиция "Калфин-президент" призова Цецка Цачева на дебат за функциите и задачите на президентската институция.

"Надявам се тя да не бяга от дебати с мен, както правеше г-н Плевнелиев преди 5 години, за да можем да предоставим възможност за аргументиран избор на хората", казва той в посланието си.

"Аз мисля, че отношението към институцията на държавния глава не трябва да бъде партийно. За мен е важно тази институция да бъде изпълнена със съдържание. Това минава през мажоритарен избор. Там не сяда партия и се надявам там да не седне още веднъж послушен президент. Там трябва да има личност, която да изпълни със съдържание институцията", допълни Ивайло Калфин.

"Пожелавам успех на всички участници, но подчертавам - мисля, че функциите на президента на Република България трябва да бъдат коренно различни от това, което показа Росен Плевнелиев, а именно обезличаване на тази институция и послушание към партийните си началници. Сега ГЕРБ отново тръгват със същия подход. Надявам се избирателите да решат друго! Няма притеснения, готов съм от днес дори да изляза на дебат с госпожа Цачева по всички теми, свързани с работата и задачите на президентската институция“, коментира още Калфин.