България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очакваме 5-6% ръст през зимния сезон спрямо 2015-а

Константин Занков и Благой Рагин коментират ред Bulgaria ON AIR рекордния ръст в туризма, липсата на кадри и сливането на почивните дни

12.10.2016 | 08:09 Редактор: Луиза Божинова
Очакваме 5-6% ръст през зимния сезон спрямо 2015-а

Летният сезон беше добър, записванията за зимния вървят изключително успешно. Очакваме увеличаване на балканските пазари,  както и на руски туристи за зимния сезон. Като проценти ориентировъчно ще имаме ръст от 5-6% спрямо миналата година, прогнозира Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в предаването "България сутрин" по отношение на рекордния ръст в туризма у нас за 2016 година.

Над 6 млн. чужди туристи са посетили страната ни през годината, отчете той.

"Ръстът в туризма не е само заради това, че имаме толкова много гости. Тази година е рекорд по плащане на данъци", посочи в ефир Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Нереализираният оборот от неразбориите в туризма е 500 милиона евро годишно. Няма такава страна. Рекламираме се като евтина дестинация, но това не трябва да ни радва. Ние трябва час по-скоро да минем на евро", настоя той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

За решението на проблема с недостига на кадри Занков обясни, че трябват практически насочени обучения не само за гимназии, а и за висши учебни заведения.

Кадрите, които липсват са предимно готвачи, сервитьори, бармани, аниматори, туроператори. Има липса и на експертни кадри.

Във връзка с това, че занапред се обмисля да няма мини ваканции със сливането на почивни дни и отражението на промяната в нашия туристически бранш, Благой Рагин каза, че софийските хотели са били най-ощетени, но пък СПА хотелите са били доволни.

"Най-много станаха доволни гърци, сърби и македонци, тоест изнасяхме капитал", поясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

На въпрос дали ще има намаляване на приходите без слети почивни дни, Занков отговори, че от гледна точка на изходящия туризъм - да, говорейки за туроператори, които организират пътувания за българи в чужбина.

"От гледна точка на вътрешен и входящ туризъм - ще видим, времето ще покаже", заключи той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото: