8% ръст на туристите в София

Защо чужденците избират България?

27.09.2016 | 18:27 Редактор: Кристина Михайлова
8% ръст на туристите в София

Развитието на алтернативния туризъм у нас е един от приоритетите на България за привличането на туристи. Държавите от Стария континент се прицелват основно към Китай, защото азиатската страна се очертава като най-перспективния пазар в близките години. Според очакванията близо 500 млн. китайци ще пътуват до 2020 година.

"Китайците обичат да посещават минимум три страни, когато пътуват. С Румъния разработваме туристически маршрути по поречието на река Дунав, защото искаме да използваме европейските проекти за финансиране", заяви министър на туризма Николина Ангелкова.

Според екскурзоводи София е предпочитана дестинация за туристи от други континенти, но през лятото, а щом захладнее столицата е предпочитана от гости от Европа. Срещаме група младежи от Словения, любители на  скалното катерене. Решили че страната ни е идеална дестинация за хобито им след проучване в  интернет.

Ян, турист от Словения: "Избрахме България, защото всичките ни приятели казаха, че е страхотна и не е толкова пренаселена. Има по-популярни места за катерене по света, но България е по-вълнуващата и по-дива. Невероятно е."

Босе и Маргарета живеят в Швеция. Обиколили са всички континенти по света, но се връщат у нас за втори път. Харесва им – топлото време, сърдечните хора и красивата архитектура. "В България е интересно. Сравнително евтино е. Хората за приятелски настроени, помагат ти, дори и да не знаят добре английски. Приятно е да се чувстваш сред приятели", казва Босе.

Забележителности, паркове, храна. Или просто нещо различно. Всеки има своята причина да посети България. А цифрите са показателни - над 500 хиляди туристи са посетили София през първите седем месеца на годината, което е ръст от почти 8,6% спрямо 2015 г. Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Иван Ставрев.