България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще остане ли София без денонощни аптеки?

Ротационният принцип за дежурства е решение, каза фармацевтът Мая Попова пред Bulgaria ON AIR

05.10.2016 | 08:59 Редактор: Луиза Божинова
Ще остане ли София без денонощни аптеки?

Липсата на денонощни аптеки е проблем, за който се говори не от вчера. Наличието им в по-малките населени места е лукс от отдавна, а вече изчезват и от столицата. Какви най-често са причините и какво може да се направи по въпроса?

Мая Попова е фармацевт и собственик на аптека, която не работи през нощта. Причината за това обектът да не работи и нощно време, Попова обяснява със специалните изисквания за отварянето на денонощни аптеки. Тя посочи, че финансовата част е най-сериозната пречка за отварянето на денонощните аптеки.

"Моето предложение е да не говорим за денонощни аптеки, а за нощни - аптека, която да работи само през нощта. Тогава по съвсем различен начин могат да се конструират нещата и да няма необходимост от толкова много персонал", каза Попова пред Bulgaria ON AIR.

За това дали е решение на проблема държавата да създаде механизми, с които да задължи големите вериги да отварят денонощни аптеки, а в по-малките населени места, те да са на ротационен принцип, Попова е на мнение, че е решение. "Магистрите в цяла България говорим за такъв ротационен принцип за дежурства събота и неделя, тоест определен брой аптеки да работят", обясни тя.