България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември 1908 г. страната ни отхвърля васалната зависимост от Османската империя

22.09.2016 | 08:43 Редактор: Ирина Георгиева
Честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България

108 години от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 г. отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена и от Берлинския договор. Чествания има в цялата страна сред тях полагане на венци и на цветя, общоградски празници, благотворителни концерти. Кулминацията е във Велико Търново.

Започна тържествената литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици", която дава старт на празниците по случай 108 година от обявяването на Независимостта на България. Много гости има в църквата, сред които депутати и бивши министри.

През 1908 г. княз Фердинанд I обявява Независимостта на България от църквата "Свети Четиридесет мъченици" като изчита манифеста.

1908 г. - турбулентно време за следосвобожденска България. Берлинският договор от 1878 г. е определил Княжество България като васално на Османската империя. Клаузите от него затормозяват българската икономика. В тази политическа обстановка в нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща в Русе българския княз на яхтата Хан Крум. Цялото правителство, начело с княз Фердинанд I поемат с царския влак към Велико Търново, където трябва да обявят Независимостта на България.

Интересен факт е, че на спирката "Две могили", премиерът Александър Малинов написва Манифеста. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата "Свети Четиридесет мъченици" в Търново. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Манифестът завършва с думите: "Въодушевен от това свето дело и, за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, ПРОВЪЗГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА 6 СЕПТЕМВРИЙ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО ЦАРСТВО и заедно с народа Си дълбоко вярваме, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският народ!"

Богата празнична програма е подготвила Община Велико Търново. След светата литургия тук, хората ще се отправят към хълма Царевец, за да издигнат и да посрещнат знамето на страната ни тържествено. 

Туристите ще стигат до крепостта на хълма с атрактивен панорамен асансьор, чиято първа спирка е историческата гара Трапезица. Там ще могат да разгледат музейни експозиции, останки от храмове и жилища, както и да се насладят на невероятната панорама на Велико Търново. Азербайджанската фондация "Гейдар Алиев" отпусна близо 3 млн. лева, с които бе изградена част от крепостната стена, алеи за разходка, осветление, възстановен е и пътят, който води към гара Трапезица.

"Най-важното, което е един посетителски център, в който ще бъдат изложени абсолютно всички археологически разкопки, които са намерени, а също така и информация за крепостта Трапезица. Историческа справка", коментира кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Посетителите ще могат да научат повече за бита на болярите, както и да се запознаят с архитектурата, характерна за това време.

"Наред с това ще могат да видят и църквите, които са разкопани и проучени още в началото на XX век. Ще може да се види поне само отвън и реставрираната Югоизточна кула, която преди няколко години беше реставрирана по проект на Министерство на културата. Този, който се качи до хълма, ще може да прекара приятно около час - час и половина там", заяви шефът на историческия музей в Търново Иван Църов.

Очаква се Трапезица да провокира още по-голям туристически интерес към Велико Търново. Прогнозите са в рамките на една година над 50 000 посетители да разгледат крепостта. Общината обмисля редица атракции, които да направят историческия обект още по-привлекателен. Едната идея е крепостта да бъде включена в емблематичния за Велико Търново аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".