България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ирина Бокова срещу Кристалина Георгиева

Методи Андреев от ГЕРБ и политическият PR Арман Бабикян коментират битката за ООН пред Bulgaria ON AIR

13.09.2016 | 08:49 Редактор: Луиза Божинова
Ирина Бокова срещу Кристалина Георгиева

Разгорещен спор между Методи Андреев от ГЕРБ и политическия PR Арман Бабикян в предаването "България сутрин" за това дали еврокомисарят Кристалина Георгиева ще заеме мястото на Ирина Бокова в битката за поста генерален секретар на ООН.

"ООН не е територия за ляво-десен избор. ООН е територия, в която се търси съгласие, мир и общи действия по глобални проблеми на всяка цена. Там не е място за битка между левица и десница", настоя Бабикян в ефир.

"Разговорът с месеци беше сбъркан и от едната, и от другата страна. Не оправдавам Първанов, не оправдавам и Евгени Михайлов. Това е грешен разговор", настоя той.

Според Бабикян това ще се отрази зле на България и отговорност ще носи единствено министър-председателят.

"Разговорът трябваше да бъде проведен когато бе издигната кандидатурата на Бокова", каза Методи Андреев.

"Това беше онова време, когато беше издигната и кандидатурата на Пеевски. По същия таен и непрозрачен начин беше издигната и кандидатурата на Бокова", подчерта той.

"Аз бях един от първите народни представители, който каза, че такава кандидатура, издигната по този начин, от онова правителство, което беше свалено от протест на гражданите, нейното препотвърждаване е грешно".

Попитан защо премиерът Бойко Борисов е решил да препотвърди кандидатурата, Андреев каза, че причините са много.

"Първо, за да изглежда европейско решението и второ, имаше натиск от президента Георги (Гоце каза) Първанов, виден натиск от Русия", заяви той.

"Когато предлагаш човек, който трябва да обединява, да балансира, да създава впечатление за мир, той оттам, откъдето го предлагаш трябва да има една база. Самата държава, която го издига, трябва да е обединена в своята кандидатура. Нищо не направи Ирина Бокова през този период, през който говореше. Тя можеше с едно движение да покаже, че се е развила. Тя не опроверга, че това е търсеният реванш в България", коментира Андреев.

Цялото интервю вижте във видеото: