България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандал в студиото на "България сутрин": Контрера изпрати д-р Наюф в Сирия

Защо ВМРО поиска закриване на бежанските центрове от отворен тип?

13.09.2016 | 07:57 Редактор: Мария Аладжова
Скандал в студиото на

"За" и "против" бежанските центрове от отворен тип - темата разпали остър спор в студиото на "България сутрин", в който участваха общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и д-р Акрам Наюф от асоциацията "Свободна Сирия".

Вчера от ВМРО поискаха закриване на трите центъра за настаняване на бежанци и нелегални имигранти на територията на Столична община - в кв. "Овча Купел", кв. "Военна рампа" и кв. "Враждебна". Искането беше изпратено с писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"Искането за закриването на тези приемателно-регистрационни центрове в София не е от сега, още когато те се създадоха нашата позиция беше, че държавата прави огромна грешка като създава тези обекти в столицата, при това толкова близо и с границата в Сърбия", настоя Контрера.

При жедневни акции в София полицията задържа по 100 - 200 нелегални мигранти дневно и въпреки това потокът не намалява, посочи още общинският съветник. 

Според него проблемът може да бъде решен с нов тип център извън населените места, който да бъде от затворен тип: "Ние не искаме просто да се закрият тези центрове, ние искаме създаване на обект от затворен тип. В момента в тези приемателни центрове няма никакъв контрол и всеки може да влезе както си поиска".

Д-р Акрам Наюф обаче не се съгласи с Контрера. Според него при подобно искане от страна на ВМРО трябва да бъдат взети предвид всички законни основания и не на последно място правата на бежанците.

"В София има лагер от затворен тип под контрола на МВР. Законът за убежището и бежанците в България определя нуждата от такива лагери при следните случаи: когато има опасност бежанците да се укрият, когато има проверка на самоличността и националността на тези хора, когато има такива чужденци, които представляват опасност и застрашават националната сигурност", изреди д-р Наюф.

Вижте пълния разговор във видеото: