България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Артисти настояват за увеличаване на бюджета за култура

Искаме българската идентичност да е над всичко, каза Христо Мутафчиев в студиото на Bulgaria ON AIR

02.09.2016 | 09:53 Редактор: Тодор Петров
Артисти настояват за увеличаване на бюджета за култура

В Народното събрание ще бъде внесено искане за увеличаване на бюджета за култура. Това стана ясно от думите на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

"Притискат ни мигранти, притискат ни от Турция и Европа, а ние трябва да запазим своята идентичност. Българската политика трябва да постъпи по примера на италианския премиер и да увеличи бюджета за култура. Искаме България и българската идентичност да са над всичко", настоя актьорът в "България сутринт" по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че е обсъдил искането с председателя на комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов и че бюджетът трябва да стане поне 0,7%, което е около 60 млн. лева. 

"Доста народни представители заявяват, че ще подкрепят искането. В бюджета се включват и парите, които отиват в общините, подпомагащи културата на местно ниво. Не вярвам на обещания, а знам, че бюджетът за култура плавно се покачва през последните години", убеден е Христо Мутафчиев.

Той отбеляза, че театралният сезон вече е започнал с няколко представителни форума - "Аполония" в Созопол, куклено-театралният фестивал в Пловдив и театралният фестивал "Сцена на кръстопът". 

"Работим върху много събития, както и по внасяне на поправка в Закона за меценатството. В момента той не кани мецената, а го гони", каза още актьорът.

Гостът посочи, че в момента държавата кара мецената да се запише в регистър, където да упомене всички данни на фирмата си, след което е атакуван от НАП, НОИ и всички възможни институции. 

"Трябва да се сключва договор и при желание меценатът да се регистрира, за да получи облекчение на данъците", препоръча Мутафчиев.

Вижте целия разговор във видеото: