България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Мутафчиев: Съвестта ми е чиста, не унищожавам съдби

"Гилдията е притеснена, някой трябва да потуши недоволството", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на артистите

16.06.2016 | 10:01 Редактор: Тодор Петров
Христо Мутафчиев: Съвестта ми е чиста, не унищожавам съдби

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев бе гост в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където коментира бунта в актьорската гилдия и поисканата му оставка. 

Той е на мнение, че няма как актьорите да не са част от недоволството в цялото общество от начина на живот и самите те имат своите недоволства. Мутафчиев обяви, че е организирана среща на 18 юни, на която "артистите ще си кажат, как искат да изглежда театърът".

"Гилдията е объркана и притеснена. Някой трябва да потуши нашето недоволство. Съюзът на артистите трябва да се погрижи колегите от цялата страна да работят и живеят спокойно. Аз съм диалогичен човек и протягам ръка. Нямам проблем да гледам колегите си в очите, нямам проблем със съвестта. Не съм откраднал и не съм унищожил съдбата на никого от гилдията", обясни Христо Мутафчиев в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев, като подчерта, че не е обиден от поисканата му оставка. 

Той е останал очуден от действията на част от колегите си и призна, че "приятелите по този начин се обезличиха". 

"Не мога да кажа, че са ме предали. Някои хора решиха, че могат да извадят дивиденти от цялата работа, но само те знаят какви. Направих изводи за грешките си. Сгреших в едно послание, което отправих в Смолян, но моята грешка е само мой плюс. Не съм се замислял да си хвърлям оставката. Просто понякога съм се събуждал и съм си казвал, "Днес не ми се занимава с нищо или ми се занимава само с театър", коментира още председателят на Съюза на артистите.

Мутафчиев алармира, че на обществото вече не му се говори за гилдията, "което хич не е хубаво". В тази връзка той подчерта, че театърът няма да умре, защото идва поколение от млади хора, на които трябва да се остави наследство.

"Работата на Съюза на артистите не е да говори от името на институциите, а да противостои на институциите, които се гаврят с артистите и застрашават съдбите на семействата им", категоричен е Христо Мутафчиев.

Според актьора българите сме болни от стрес - стрес от несигурност за утрешния ден, за децата ни, за имуществото ни. "В това време ни притискат да гласуваме за този и онзи. Когато отидеш на театър и не си доволен, не са ти виновни артистите. Виновен си ти, че не си проучил какво ще гледаш", обясни Мутафчиев, визирайки и Народното събрание, като посочи, че сами сме си избрали "актьорите" в тази сграда. 

"Трябва повече да говорим за благородство, морал, любов и възпитание. Нужна е просвета, която се грижи за просвещението на народа. Само тогава можем да имаме бъдеще като нация", призова Христо Мутафчиев.