България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За повече медали липсват не само условия, но и треньори

Трябва да се създадат условия за треньорите, които да селектират най-добрите и да има къде да се развиват, обясни проф. Стефан Стойков

22.08.2016 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
За повече медали липсват не само условия, но и треньори

"Господ този път беше българин и накрая направи, така че разочарованията да прераснат в подвизи". Така ръководителят на катедра "Лека атлетика" в НСА проф. Стефан Стойков коментира медалите на българските спортист от Олимпиадата в Рио в България сутрин.

За повече медали липсват не само условия, но и треньори, смята проф. Стойков. По думите му треньорите ги има налице, но не са подсигурени. В Областните центрове няма щатни сериозни треньори.

"Системата трябва да се промени. Да се започне от ръководителите и главните действащи лица, а не само състезателите", посочи той.

По думите му треньорите работят на допълнителни работи за жълти стотинки, за да изхранват семействата си. Според него трябва да се създадат треньорски бройки и да се направи Програма за развитие на спорта.

Проф. Стойков призова премиера Бойко Борисов, Цветан Цветанов, спортния  министър Красен Кралев, Свилен Нейков и Стефка Костадинова да се срещнат с ръководството на НСА и да се създадат планове за изграждането на една  мултифункционална зала. 

"Да се направят условия за треньорите, които да селектират най-добрите и съответно да има къде да се развиват", обясни проф. Стойков.

Проф. Стойков, който е дългогодишен национален състезател по лека атлетика в дисциплината хвърляне на копие обясни, че го е било срам да се прибере в селото си, когато е завоювал 11 място на финалите на Олимпийските игри в Москва през 1980 г., а сега се задоволявам с 7 и 8 място.