България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Докато има война в Сирия, ще има и бежанци!

Проблемът с тях е преекспониран, твърди пред Bulgaria ON AIR сирийският журналист Нидал Хлайф

19.08.2016 | 09:02
Докато има война в Сирия, ще има и бежанци!

"Малкият Омран имаше редкия шанс да бъде спасен, но има стотици, които нямат. Медийният интерес към него ще отшуми и насилието ще продължи. Бомбардировките в Алепо ще продължават, а международната общност е безпомощна", каза в България сутрин сирийският журналист Нидал Хлайф.

Според него медийният интерес в България е насочен към бежанците, а не към причините за бежанската война. "Щом има война в Сирия, ще има бежанци, които ще идват насам, настоя той. 

"За разлика от Русия и САЩ, Европа страда най-много. Бeжанците не търсят убежище в Русия, а САЩ им е далеч. Сирия е арена за разчистване на сметки през последните 5 години между тези държави. Те нямат общо желание за намиране на решение. САЩ се надява Сирия да бъде превърната в черна дупка", категоричен бе журналистът.  

По думите на Хлайф Русия работи усилено да укрепи позицията си в Сирия, докато намери алтернатива, която да защити техните интереси. "Няма изгледи войната там да приключи", смята гостът.

Според Иван Бонев, който е инициатор за създаване на граждански патрули, нашето притеснение е, че самите бежанци са един малък процент от всичките нелегални мигранти, които влизат в нашата държава. 

"В Сирия проблемът скоро няма да свърши и това е причина тези нелегални елементи да влизат в България, за да тръгнат към Европа, но за съжаление някой от тях се задържат тук", посочи още Бонев. По думите му привечер в центъра на София се случва анархия. 

"По улицата е пълно със съмнителни обекти, които определено не са сирийци. Дори полицията не смее да влиза там", обясни Бонев. 

Според Хлайф обаче бежанците са уязвима група и основният въпрос е как те влизат:

"Те имат политически чадър, защото политиците се опитват да изведат дивиденти от тях. Бежанците многократно са заявили, че не искат да остават тук. Докато има война в Сирия, те ще идват насам и Европа има интерес да реши този проблем", добави журналистът.

Бонев обаче сподели, че при проверки - хората, които минават нелегално у нас, всички са родени на 1 януари. 

"Държавата може да намери други механизми как те да бъдат приети в страната. Иначе ние не знаем кой влиза, може да има опасни елементи", настоя Хлайф.

Според Бонев обаче държавата ни е разграден двор. "Всеки може да влезе, откъдето си иска. "Сирийски бежанци" е най-удобното оправдание за тези мигранти".

"Има прееекспониране на страха спрямо бежанците. Няма данни, че престъпленията са се увеличили заради бежанците. Не е достатъчно ние да казваме, че те предизвикват страх и расизъм", категоричен е сирийският журналист като допълни, че има политици и медии, които се опитват да манипулират хората и насаждат страх и омраза срещу бежанците. 

Той предложи, когато бежанците подават молба за статут, да учат езика, културата и обществения ред в държавата и тогава да получат документи. 

Иван Бонев е категоричен обаче, че нелегалните елементи не искат да бъдат интегрирани и да учат език. 

"Малката част, които искат, си търсят работа", посочи той и обясни, че столицата ни има нужда от граждански патрули, които да обикалят, защото полицията изнемогва, допълни той.

"Няма бежанска криза в България, но държавата трябва да има ефективна бежанска политика. Разбирам страха на хората, но той е преекспониран", заключи сирийският журналист Нидал Хлайф.