Представители на режима на Асад и сирийската опозиция седнаха на масата за преговори

Анализаторите обаче не вярват мирната конференция "Женева-2" да постигне успех

22.01.2014 | 14:28
Представители на режима на Асад и сирийската опозиция седнаха на масата за преговори

Преговорите между сирийската опозиция и представителите на режима на президента на Сирия Башар Асад започват днес в швейцарския град Монтрьо.

Още в следобедните часове на вчерашния ден започнаха неформалните разговори между чуждестранните дипломати.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с американския държавен секретар Джон Кери, а по-късно двамата участваха в кръгла маса с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и пратеникa на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими.

Повечето анализатори са скептично настроени към твърденията, че мирните преговори в рамките на конференцията „Женева-2“ ще доведат до успех. Очаква се първоначално да бъдат постигнати споразумения за обмен на политически затворници и осигуряването на хуманитарна помощ на най-бедстващите цивилни.

Вчера ООН оттегли поканата, която отправи към Иран за участие в преговорите. Причината е, че страната няма желае да подкрепи план за реформиране на преходно правителство в Сирия, какъвто е акцентът на разговорите в Швейцария.

Освен това поканата към Иран разгневи сирийската опозиция, която заяви, че няма да изпрати свои представители, ако иранската делегация присъства на преговорите.

При пристигането си в Монтрьо сирийският министър на информацията Омран ал-Зоаби заяви категорично, че ще представи доказателства за връзките на опозицията с терористични групи.

Междувременно скандалът, свързан с информацията, която уличава сирийското правителство в екзекутирането на 11 000 затворници, се разраства. Според САЩ броят на убитите е по-голям. Във връзка с това страната призова за незабавното отстраняване на режима на Башар Асад.

Източник от сирийското правителство оспори истинността на тези твърдения. Той заяви, че зад тях стои Катар и подчерта, че страната финансира бунтовнически групи.

Още по темата вижте във видеото!