Сирийският режим няма да отиде в Женева, за да сдаде властта

Сирийската опозиция е дълбоко разделена дали да участва в мирната конференция.

05.11.2013 | 11:53
Сирийският режим няма да отиде в Женева, за да сдаде властта

Режимът в Сирия на президента Башар Асад не възнамерява да участва в подготвяната международна мирна конференция за страната, за да сдаде властта, обяви министърът на информацията Омран аз Зуби, цитиран от Франс прес.

"Няма да отидем в Женева, за да сдадем властта, както искат (саудитският министър на външните работи Сауд Ал) Фейсал и някои опозиционери в чужбина", даде да се разбере Зуби пред сирийската държавна информационна агенция САНА. "Ако планирахме да го направим, щяхме да сдадем властта в самия Дамаск и щяхме да си спестим усилията и цената на самолетния билет", отбеляза не без ирония той.

ООН, Съединените щати и Русия се опитват да организират международна конференция за Сирия в края на този месец в Женева с участието на режима и опозицията, за да бъде сложен край на продължаващия вече 32 месеца конфликт, в който според активисти са убити над 120 хиляди души. Подготовката на форума обаче среща сериозни трудности.

Сирийската опозиция е дълбоко разделена по въпроса дали да участва. Тя иска гаранции, че т. нар. конференция Женева-2 ще определи ясен график за оставката на Асад - нещо, което режимът категорично отхвърля.

Вижте още в репортажа.