България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови права за осиновените - ще получават информация за своя произход

Държавата ще затегне и правилата за припознаване на дете, каза зам-министърът на правосъдието Вергиния Мичева- Русева

10.08.2016 | 08:58 Редактор: Ирина Георгиева
Нови права за осиновените - ще получават информация за своя произход

Промените в Семейния кодекс трябва да са публични до две седмици. Сред тях са правото на осиновения да получава информация за биологичните си родители и въобще за своя произход. Това съобщи зам-министърът на правосъдието Вергиния Мичева- Русева за България сутрин.

"Идеята е за лесен достъп до статута и здравното положение на осиновения. Откъде е произлязъл, дали родителите са били семейство, или са били самотни, дали имат братя, сестри, какви са наследствените заболявания. Цялата информация за неговото минало", добави Русева.

По думите й, ако осиновеният реши да получи информация за биологичните си родители, тогава вече трябва да се получи и тяхното съгласие.

"Искам да успокоя обществеността и от другата страна. Техните права ще бъдат съблюдавани и без тяхното съгласие няма да осъществи контакт с осиновените, независимо, че те не са много съгласни с това. Важно е държавата да гарантира сигурността на всичките страни", подчерта зам-министърката.

Лили Апостолова, която е администратор на страницата "Търсим се", все още търси брат си. Успяла е да намери сестра си. Биологичната им майка е починала много рано, а баща им е неизвестен. Тя се надява да се намери финансов ресурс в държавата, така че да се изгради структура, с която търсенето да бъде по-лесно. 

"Основно право е да знаеш откъде тръгваш, да знаеш наследствените болести, а и страхът от кръвосмешение", обясни Апостолова.

Промените, които засягат осиновяването, ще се отнасят само за пълнолетни лица, уточни Русева. Според нея страхът, че падането на тайната може да "разбие" семейства е неоснователен.

С новите правила държавата ще затегне и правилата за припознаване на дете.

"Искаме да затегнем правилата за припознаване, защото в момента припознаването се използва за търговия на бебета и за трафик на деца", обясни Русева.