България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Раздор заради Ирина Бокова в надпреварата за ООН

Дипломатът Любомир Кючуков и проф. Калин Янакиев в спор по темата в ефира на Bulgaria ON AIR

08.08.2016 | 09:49 Редактор: Тодор Петров
Раздор заради Ирина Бокова в надпреварата за ООН

Истински скандал се разрази около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Бившият депутат Евгений Михайлов разпрати писмо срещу българския кандидат за поста до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН. След второто гласуване Ирина Бокова заема пета позиция.

Бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков и проф. Калин Янакиев гостуваха в "България сутрин", за да коментират горещата тема, по която противопоставиха позициите си. 

"В националния дебат липсва самото ООН. Избират се личности, но се съревновават държави. Това не е кандидатура на Ирина Бокова, а на България. Има всички шансове да спечели, защото са в сила неформалните изисквания кандидатът да е от Източна Европа и да бъде жена. Всички държави опитват да извадят своите кандидати извън конфронтацията Русия-САЩ, единствено България не го прави", коментира Любомир Кючуков.

Проф. Калин Янакиев се обяви против кандидатурата на Ирина Бокова, заради семейния й произход, който според него принадлежи на "престъпен политически режим". 

"Тя дължи целия си живот на своя баща, който принадлежи на комунистическия режим. Не ме интересува, че сегашното правителство се подведе по тази популистка вълна", категоричен бе гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. Той добави, че не е небходимо непременно да я подкрепяме в надпреварата, само защото е българка.

Любомир Кючуков контрира, че професионално Ирина Боково не дължи нищо на произхода си. Гостът припомни, че тя бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, което е с ранг зам.-председател на ООН, с ключовата подкрепа на САЩ. 

"ЮНЕСКО охлади отношенията си с американците, а не Бокова. Тя успя да затопли тези отношения - обратното на това, което се опитва да се прокара като теза. Има всички шансове да спечели", каза още дипломатът.

Проф. Янакиев  акцентира, че Ирина Бокова избягва да даде оценка на анексията на Крим, тъй като тя очевидно е кандидатура, зад която стои Русия. 

"Няма да спечели, можете да бъдете убедени. Кандидатът трябва да е човек с чисти позиции пред обществото. Ирина Бокова ще отпадне много скоро", прогнозира Калин Янакиев.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vladisr@mail.bg
преди 7 години
Аз си мисля че всеки който признае "анексията" на Крим при това съревнование няма да стане генерален секретар на ООН защото няма да получи подкрепа на страна посстоянен представител в Съвета за сигурност а доколкото занам всички такива страни трябва да го подкрепят ... Калинчо пак се е омазал по едно време се беше скрил явно париците са посвършили Сигнализирай за неуместен коментар