България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кризата в политическия елит води до номинации на генерали

Военните лидери са решителни, такъв президент ще си тежи на мястото, обяви ген. Съби Събев в ефира на Bulgaria ON AIR

05.08.2016 | 08:18 Редактор: Тодор Петров
Кризата в политическия елит води до номинации на генерали

Ген. Съби Събев е сред номинираните имена на Реформаторския блок, от които ще бъде излъчен кандидатът за "Дондуков" 2. Той сподели в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че е бил изненадан от тази номинация и я е приел с голямо колебание. Ген. Събев е на мнение, че номинирането на генерали за президентските избори, е в резултат на липсата на изявени политически лидери. 

"Уважавам номинирането на непартийни кандидати. Всеки военен е обучаван да влезе в битка, когато трябва. В политиката има много подводни камъни, но военните са ресурс, който държавата трябва да използва", коментира ген. Събев в студиото на телевизията.

Той подчерта, че военните лидери са свикнали да вземат решения след многофакторен анализ и са решителни хора, които не се стъписват. "Дали ще бъде генерал или политик, президентът трябва да е подготвен за усложнена ситуацията на сигурност. Един генерал ще си тежи на мястото", добави гостът в студиото.

В тази връзка той коментира евентуалната кандидатура на БСП, в лицето на ген. Румен Радев, когото нарече "добър лидер и професионалист във военните сили". Според ген. Събев има лидерска криза в БСП и по тази причина партията разчита много на номинацията на ген. Радев.

"Изненадан съм от неговия избор, очевидно влиза в политиката. Веднъж подаде оставка, върна се и сега излиза с друг мотив за националните интереси, който стана повод за нова оставка", уточни ген. Събев.

Експертът по сигурност взе отношение по въпроса с бежанците и усложнената обстановката по границата с Турция. Той е на мнение, че държавата прави всичко възможно за нормализиране на положението.

"Въпросът е дали Турция ще си изпълни споразумението с ЕС. Допълнителните мерки, които вземаме, съответстват на екстремалната ситуация. Страстите в Турция ще се уталожат. В наш интерес е да поддържаме стабилни отношения с нашата съседка", коментира още ген. Събев.