Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП трябва да излезе от клишетата и коловоза, в който оре

Борисов е уникално явление, но залязва и не е непобедим, каза проф. Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR

04.08.2016 | 21:02 Редактор: Тодор Петров
БСП трябва да излезе от клишетата и коловоза, в който оре

БСП трябва излезе от щампите, клишетата и коловоза, в който заора от години. В момента в партията не е по-лошо отпреди година и половина, когато беше избран Михаил Миков. Този път началото е добро. Корнелия Нинова доста се кани на Бойко Борисов. Разликата е, че тя се намира във възходяща линия, а Борисов отива към залеза.

Това мнение сподели професор Димитър Иванов в предаването Денят ON AIR, коментирайки предстоящите президентски избори.

Той добави, че като партия със 125-годишна история БСП има сили на сцепление, които ще я държат още известно време. Според него, Корнелия Нинова се опитва да върви успешно във всички направления, а в БСП вече са разбрали, че са изчерпани откъм елит. 

"Корнелия Нинова може да мобилизира новото течение и с памук да извади зъбите на опонентите си. Борисов е мъжкар, а Сергей Станишев се опитваше да го победи на неговото поле. Премиерът е уникално явление в политическия живот в последните 30 години, но не е непобедим. Той е жилав и изобретателен", коментира още гостът в студиото на телевизията

Според Димитър Иванов не е лицемерно БСП и АБВ да си стиснат ръцете. Той е на мнение, че от АБВ имат грехове, но може да се намери общото между двете партии.

Експертът по сигурност коментира и ситуацията на Балканите, която според него е "отражение на общия процес на преаранжиране на световния ред". 

"Бавно, но неотклонимо движение до многополюсност на света. След разпадането на Източния блок светът премина под един режим, този на САЩ. Налагаха се ценностите, които те изповядваха и искаха да разпрострат върху целия свят", обясни гостът в студиото.

По думите му, България я духат насрещни ветрове, които се сблъскват. Той определи събитията в Турция като нов вятър, който задуха в друга посока. 

"Процесите там са отговорност на Турция. Ние трябва да изхождаме от собствения си национален интерес, а това изисква стабилна Турция. Трябва да гарантираме националната си сигурност. Не е в интерес на България да бързаме с оценките и реакциите", посочи проф. Иванов.