България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След пожарите в страната: Паленето на огън – тероризъм

Човешката глупост причинява горските пожари, обяви за Bulgaria ON AIR зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов

03.08.2016 | 09:33 Редактор: Тодор Петров
След пожарите в страната: Паленето на огън – тероризъм

Към момента няма действащи големи горски пожари в страната, обяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Tой поясни, че пожарът в Харманли е овладян окончателно снощи към 21:00 ч., за което е помогнал и падналият дъжд. Доцент Костов обяви, че ще бъдат направени предложения към парламента за по-високи санкции за предизвикването на горски пожари. 

"Вчера имаше общо 12 значими горски пожари. Те бяха предизвикани от човешка грешка и само един от тях е умишлен. Човешката глупост и безотговорност причинява 87% от горските пожари. В такова горещо и сухо време паленето на огън трябва да се разглежда като терористична дейност, тъй като това е пряка заплаха за живота на хората. Явно чакаме да загубим хора, за да се сетим за по-строги мерки", коментира гостът.

Георги Костов обясни, че въпреки наличието на строга организация на работа, заплахата не е по-малка. Щетите към този момент са по-големи от миналата година по същото време, което се дължи и на времето. Засегнатите от пожари горски територии са над 13 хил. декара, от които над 2000 са изгорели изцяло. 

"Общият брой на възникналите пожари от началото на годината е 219. Последната една седмица беше пикова. Средно на ден горят по 1000 декара", пресметна още зам.-министърът.

Той поясни, че възстановяването на горите няма да струва нищо на държавния бюджет. От него се изразходват средства за превантивната дейност и гасенето на пожарите. 

"Държавните горски предприятия са на самоиздръжка и ще възстановяват изгорелите площи", поясни доц. Костов.

"Близо 6 млн. лева са инвестирани в пожарна техника, която е подходяща и за гасене на горски пожари", каза още зам.-министърът на земеделието и храните.